theme
5 dingen waar je aan moet denken als je thuis een aerial hoop op gaat hangen.

5 dingen waar je aan moet denken als je thuis een aerial hoop op gaat hangen.

Als webshop krijg je vele vragen over thuis sporten en vaak zijn het dezelfde vragen. We bundelen onze kennis in deze en voorgaande blog, zodat het is 1 overzicht duidelijk is. Vorige keer ging de blog over paaldansen met de titel "Wat voor soort materiaal danspaal kies je voor thuis? En 5 andere zaken waar je aan moet denken...". Deze keer gaat het over aerial hoop en waar je aan moet denken als je thuis deze sport wilt beoefenen.

1. Wat voor soort aerial hoop kies je voor thuis? Het lijkt simpel, thuis een aerial hoop ophangen. Maar wist je dat er vele verschillende hoops zijn? Er wordt gesproken over -point hoops. Het getal wat daarvoor komt, geeft aan hoeveel ogen er in de hoop zijn. "zero-point" heeft geen enkel oog en een "two-point" heeft twee ogen. De manier hoe je deze gebruikt en wat voor soort technieken je erop kunt doen, hangt af van het aantal ogen en hoe je deze ophangt. Het meest gangbare is de one-pointer en deze zie je vaak in studio's gebruikt worden. Maar ook de two-pointer komt in opmars. Zoek maar eens op you tube om het verschil te bekijken. Volg je les? Dan is aan te raden dezelfde soort hoop te gebruiken voor thuis zodat je de technieken uit de les kunt oefenen. Buiten dat je kiest hoeveel ophangogen je wilt, bedenk je vooraf ook of je de hoop mét of zonder tape wilt gebruiken. Er wordt vaak gedacht dat tape altijd nodig is omdat je anders geen grip zou hebben. Maar je kunt ook kiezen voor een hoop met speciale coating. Eigenlijk net zoals met danspalen. De hoops die verkocht worden bij Flexmonkey hebben een speciale gripverhogende coating. Dit is fijn omdat je dan met maar ook zonder legging kunt sporten. Je hebt dus meer keuze qua outfit en kan je outfit afstemmen op de temperatuur. Vaak wordt echter tape gebruikt om de grip in de hoop verhogen. Nadeel is dat tape af kan geven op je handen en kleding, snel gaat rafelen en plakkerig kan gaan aanvoelen. Ook zal het tape elk jaar vervangen moet worden en dat is een tijdrovende klus. Wat voor soort hoop je ook kiest, zorg ervoor dat je certificeert materiaal koopt. Dat is namelijk getest en kan je veilig gebruiken.

2. Hoe kies je de juiste maat aerial hoop? Je meet de ideale hoogte van de hoop door op een stoel te gaan zitten en te meten vanaf de zitting tot aan de bovenkant van je hoofd, en daar 10cm boven op tellen. Dus als je vanaf de zitting tot en met de bovenkant van je hoofd 80cm meet, dan heb je een hoop van 90cm (buitenring) nodig. Je wilt namelijk goed in de hoop kunnen zitten zonder dat je hoofd tegen de bovenkant aankomt. Het meten gaat meestal per buitenring. Soms staan er 2 maten bij: die van de buitenring en van de binnenring maar vaker wordt alleen gesproken over de maat van de buitenring. Persoonlijke voorkeur voor grootte van de hoop kan natuurlijk altijd afwijken van dit het algemene advies. De grootte is ook afhankelijk van het gebruik voor 1 persoon of voor duo. Logischer wijze gebruik je een grotere maat voor duo's. Tip: vraag welke maat hoop in de studio waar je lest wordt gebruikt en neem dit als uitgangspunt. 

3. Op welke hoogte hang je de hoop? Doorgaans wordt een minimale hoogte van ongeveer 3.00 a 3.20 meter aangehouden. Als je zowel technieken onder, in als boven de aerial hoop wilt oefenen, dan heb je minimaal een lengte van 1.10 a 1.20 meter boven en 1.10 a 1.20 meter onder de hoop. Je wilt namelijk onderste boven onder kunnen hangen zonder dat je hoofd op de grond komt. En je een aantal vrije centimeters boven de hoop hebben voor je bewegingen in en met de hoop. De 1.10 a 1.20 meter die wordt aangehouden, geeft je de ruimte om boven de hoop technieken uit te voeren, bijvoorbeeld doordat je de strop of het touw waar de hoop aan hangt ook kunt gebruiken. Als je minder ruimte hebt, kan je natuurlijk zelf bepalen om toch een hoop op te hangen en je technieken aan te passen aan de ruimte die je wél hebt. Vaak geld hoe hoger je niveau, hoe hoger je de hoop hangen. Om een fatsoenlijke borstwaartsomtrek of enkelhang te doen, heb je meer hoogte nodig. Denk vooraf ook even na of je gaat oefenen met een valmat eronder of niet. Het gebruik van een valmat is aan te raden en die dikte gaat natuurlijk af van de bewegingsruimte die je onder de hoop hebt. Ook hier is de tip: kijk hoe de afmetingen in de studio zijn. Dan krijg je een beter idee of je de hoop thuis wat hoger, lager of precies dezelfde hoogte wilt hangen.

4. Wat heb je nodig om de aerial hoop op te hangen? Wat je in elk geval nodig hebt, zijn karabiners, een swivel en een touw met ogen, strop of kabel. Een swivel is overigens niet perse noodzaak maar is beter voor je materiaal en zorgt ervoor dat de hoop meedraait in de beweging. Als je een zero point of two point hoop gebruikt, is ook een paw plate nodig (poot plaatje). Daarnaast heb je een ophangsysteem nodig. Wat precies is afhankelijk van waar je de hoop wilt ophangen. Zo heb je bij een betonnen plafond een chemisch anker en een betonhaak nodig. Terwijl als je een houtendraagbalk hebt of een speciale stellage hebt, kan je het af met een lus in de strop of een beam claw (balken klem). In de productomschrijvingen van de aerial hoops op flexmonkey.nl vind je meer informatie over verschillende mogelijkheden en materialen die daarvoor nodig zijn.

Gebruik altijd gecertificeerd materiaal met een CE of NEN-EN keurmerk. Deze materialen zijn uitvoerig getest op veiligheid en voldoen aan strenge eisen. Op aliexpress is het vele malen goedkoper te vinden: verleidelijk en super gevaarlijk. De materialen bij Flexmonkey hebben een veiligheidscertificaat, voldoende draagkracht (kN en WLL) en zijn veilig te gebruiken. 

5. Hoe onderhoud je de aerial hoop? De hoops die je bij Flexmonkey kunt aanschaffen zijn voorzien van een speciale coating en dat maakt het vele malen hygiënischer dan een hoop met tape. Ze zijn namelijk heel goed schoon te maken na elk gebruik. Gewoon met ammoniak, alcohol of een ander schoonmaakmiddel dan geen laagje achterlaat. Heb je een hoop met tape, dan kan je er om de zoveel tijd een beetje kalkpoeder over de tape wrijven. Zo wordt de plakkerigheid van de tape tijdelijk tegen gegaan. De karabiners en swivel schoon en droog bewaren. Stof en vuil verwijderen en alleen bij kleverigheid met warm sop schoonmaken. Goed spoelen en laten drogen. Geen reinigings- en oplosmiddelen gebruiken. Scharnieren kan je smeren maar pas op met smeren met olie. Dit kan afgeven op het touw of strop of hoop en deze glad maken. Verwijder de overtollige olie. Voor ieder gebruik is inspectie aanbevolen. Controleer voor elk gebruik op scheuren, scherpe randen, corrosie, bramen en haarscheurtjes; vuil en stof bij de vergrendeling; een correct werkende vergrendeling door deze te sluiten en weer te openen. Als de sluiting niet goed meer werkt, kan je de karabiner niet meer gebruiken. En tot slot, mocht een van de materialen vallen, is het niet langer veilig te gebruiken. 

Related Posts

Een schitterend tv optreden door landskampioen Demi Brama.
Er wordt nu ook op tv aandacht geschonken aan de Wereld kampioenschappen Pole&Aerial sports. En wie beter dan Ned...
Read More
Dit wil je niet missen!
De allerleukste theatervoorstellingen, meest duizelingwekkende wedstrijden en de prachtigste shownights met fantastis...
Read More
OUT OF OFFICE
De Flexmonkey tribe heeft een week vrij. Bestellingen worden verzonden na 2 september en alle communicatie wordt opge...
Read More

0 berichten

Laat hier een berichtje achter

We waarderen dat je ons feedback geeft! Je bericht kan geplaatst worden na screening.