theme
Hoe gaan paaldans & aerial studio's om met deze periode van sluiting?

Hoe gaan paaldans & aerial studio's om met deze periode van sluiting?

Een studio is niet alleen een plek om lekker te sporten, maar ook een plek om met de meiden (en enkele heren) onderling even bij te komen van een drukke en stressvolle dag. Stoom afblazen, elkaar een hart onder de riem steken, gemotiveerd raken en je gesteund voelen. Een paaldansstudio is vaak als een hechte familie. Wat nu je je familie enkele weken niet mag zien?

Niet alleen voor leden, ook voor de kleine ondernemer en de vele ZPP'ers zal deze maatregel er flink inhakken. Zowel financieel als emotioneel. Flexmonkey ging op (veilig digitaal) onderzoek door het hele land om verschillende studio-eigenaressen te vragen hoe zij omgaan met deze periode van sluiting. En we zijn blij dat we dat hebben gedaan. Met lichte somberheid gingen we de gesprekken in en vol hoop en inspiratie kwamen we eruit! Wat gaat er veel creativiteit, liefde en compassie rond in onze kleine paaldanswereld. Flexmonkey hoopt dan ook dat deze blog inspireert en motiveert, zodat we positief kunnen blijven nu er zoveel ingrijpende dingen gebeuren waar we vrij weinig impact op hebben. Wat we wél kunnen beïnvloeden, is hoe we ermee omgaan en hoe we elkaar steunen. 

Hoe gaan studio's om met de sluiting? Voor de meeste studio's blijkt de sluiting geen grote verrassing te zijn en zo nuchter als 'wij paaldansers' zijn, werd er al ver voor de sluiting in oplossingen gedacht: online lesgeven, video lessen klaar zetten, input vragen aan leerlingen...er zijn vele alternatieven voor het les geven in de studio!

Studio ADC komt met STUDIO ADC ONLINE, een gesloten facebook groep waar live lessen kunnen worden gevolgd. Eigenaresse Amanda verteld hierover. "In tijden van nood komen de meest creatieve ideeën boven drijven! Het leek me al langer leuk om ook lessen online te gaan geven, zeker omdat een groot deel van mijn leerlingen op meer dan 45 minuten rijden woont. Dit zou een leuke toevoeging zijn. Nu ben ik gedwongen dit veel eerder te doen en lijkt het, na de eerste avond, echt een succes en super leuk. Ik raad het aan!"

Ook studio's Sweetlake-pda, FitMiddelburg en Paaldansstudio Wehl gaan online lessen verzorgen. Ezi van Sweetlake pda vindt het vooral lastig dat ze nu zoveel binnen zit. "Ik sport meerdere malen per dag en vind het lastig dat nu niks kan of mag volgens de wet. Ik probeer zoveel mogelijk live online trainingen aan te bieden en houd graag contact met leerlingen en andere geïnteresseerden. Ik vind het een spannende periode voor iedereen en probeer positief te blijven". Marieke van FitMiddelburg is er erg nuchter onder en doet wat moet om te helpen in deze crisis. "Het gaat niet meer om mij, maar om alle Nederlanders. Eigenlijk was het niet zo'n grote aanpassing omdat ik de sluiting al had verwacht. En gelukkig is de eerste online les super enthousiast ontvangen door mijn leerlingen. Ik heb ook inschrijvingen van mensen die nog niet bij mij sporten. Dat is natuurlijk super leuk".

Ook bij Sandra in Wehl wordt het online aanbod positief ontvangen. "Daarnaast maken we van de sluiting gebruik om te kijken wat we kunnen verbeteren in de studio. We bekijken de mogelijkheid om hogere palen erin te zetten. Als dat lukt, zou dat natuurlijk fantastisch zijn voor als we weer open gaan". 

Naast een online aanbod en een mogelijke verbouwing, zijn er ook studio's die met vooraf opgenomen lessen aankomen zetten. Het fijne hiervan is dat je zelf de tijd bepaalt en het kunt herhalen zo vaak je wilt. Bijvoorbeeld Tirsa Artistic komt met een pakket van vooraf opgenomen lessen. Tirsa geeft aan dat zij en haar hele team hebben gebrainstormd over deze vervangende lessen. Haar creatieve instructrices hebben al een power marathon van een week, een stretch workout en een handstand les opgenomen. En daar blijft het vast niet bij.

Polemoves Hilversum gaat ook workout video's opnemen en heeft in de tussentijd al een beschreven workout plan gedeeld via facebook. Dit plan zullen zij steeds vernieuwwn. Ook geeft Mandy-Lee van Polemoves aan dat er een feest week komt zodra zij weer open gaan met extra lessen om in te halen.

Voorlopig zien we vooral lessen op het programma waarbij geen paal nodig is, maar verschillende studio's zijn al aan het peilen hoeveel mensen thuis een paal hebben en online paaldansles willen. Marieke - FitMiddelburg: "Ik hoop dat de digitale lessen lekker gaan lopen en dat daar paaldanslessen bij komen. Op die manier zijn de inhaallessen straks te overzien". Het is wel duidelijk dat paaldansers oplossingsgericht zijn en hun schouders eronder zetten!

Hoe zorg je voor betrokkenheid bij je leden? "Communicatie, openheid, eerlijkheid en symphatie is heel belangrijk is deze situatie. En natuurlijk zoveel mogelijk leuke ideeën en input vragen. Niet alleen van je team, ook van je leden. Voor elkaar en met elkaar gaan we oplossingen bedenken die ons hier doorheen helpen" zegt Amanda (studio ADC). 

Hoe reageren de leden? "Zo lief! Iedereen helpt, appt & vraagt hoe het gaat. Ik heb me nog nooit zo verbonden gevoeld met iedereen" Amanda - Studio ADC. Ze is erg dankbaar voor het  begrip. Ook de andere studio's ontvangen positieve reacties op het online les aanbod en voelen zich gesteund. Omdat deze berichten ons zo goed deden, willen we alle antwoorden met jullie delen.

"Ze reageren tot nu toe allemaal erg lief. Ze zijn begaan. Het is voor iedereen een moeilijke tijd. We moeten er samen doorheen" Tirsa -Tirsa Artistic.

"Iedereen is heel meelevend en vind het vreselijk dat dit moet. Gelukkig hebben we steun van iedereen en vooral van mijn team ( kanjers zijn het💕)" Sandra - Paaldansstudio Wehl.

"Familie, vrienden en leerlingen, echt iedereen leeft mee. Velen zitten in het zelfde schuitje. Veel van mijn vrienden en familie werken als zelfstandige dus wij begrijpen elkaar. Laten wij hopen dat deze situatie snel onder controle is en dat wij allemaal gezond blijven" Marieke - Fit Middelburg. 

Het is natuurlijk niet alleen maar positief. Wat is de impact van het moeten sluiten van de studio? 

Het sluiten van de studio betekent geen workshops meer, geen of minder lessen, het moeten verzetten van events zoals wedstrijden en paaldanskampen...het brengt allemaal extra kosten met zich mee. De huur moet gewoon betaald worden en dat terwijl niet zeker is hoeveel er binnen komt. De leden hebben hier ook een grote invloed op. Tirsa - Tirsa Artistic legt uit: "De verkoop van 10- ritten kaarten en cursussen komt stil te liggen, dus impact voel je sowieso. Daarnaast is het erg spannend want als iedereen besluit zijn abonnement op te zeggen dan is het zo klaar voor veel studio's. De onzekerheid wanneer we weer open mogen, maakt het plannen niet makkelijker". Amanda - Studio ADC, voegt hieraan toe: "Personeel zit geheel of gedeeltelijk zonder werk, 9 workshops moeten worden verplaatst in 3 weekenden, het kost allemaal veel geld".

En wat dacht je van wedstrijden die moeten worden verzet of markten die niet door gaan? Flexmonkey merkt zelf een terugloop in markt- en sponsor activiteiten. Dat is natuurlijk veel erger voor de organisatoren, zoals studio Firelily die een wedstrijd zou hosten op 5 april. Susan van studio Firelily: "met pijn in het hart heb ik Firelily open pole moeten annuleren. Er heeft meer dan een jaar werk in gezeten, prijzen staan al klaar met datum erin gegraveerd, kosten van zaalhuur en andere zaken zijn al betaald. Daarnaast heb ik me heel bezwaard gevoeld om dit slechte nieuws te brengen aan de deelnemers. Iedereen heeft er zo hard voor gewerkt en nu kan het niet doorgaan. De teleurstelling is groot. De onzekerheid ook. Niemand kan ons vertellen wanneer we weer wel samen mogen komen in groepen. Als organisatie gaan we ons best doen om deze nieuwe editie extra speciaal te maken. Voor nu is het belangrijk dat we elkaar blijven steunen". 

En in de praktijk? Flexmonkey was op maandag 16 maart (nog geen dag na de beslissing om te sportscholen te sluiten) aanwezig tijdens de eerste 2 lessen van studio ADC online (bootcamp en extreme stretch) en is van mening dat online les volgen af en toe heel lekker is! Je hoeft de deur niet uit, geen reistijd, heerlijk anoniem. Zeker in deze tijd een uitkomst om toch een gevoel van samen zijn te ervaren en contact, al is het digitaal, te onderhouden met je paaldansfamilie. 

Voor alle pole & aerial families 'out there': wij wensen jullie kracht en gezondheid toe om deze lastige situatie zo goed mogelijk door te komen. We hopen dat jullie steun vinden bij elkaar en door de creatieve aanpassingen van bovengenoemde studio's sportief de quarantaine periode door komen. 

Hier voegt Amanda, eigenaresse van Studio ADC, nog aan toe:
"Heel veel succes aan alle andere studio’s! We komen hier sterker uit. Het scheelt een aantal uurtjes slaap vanwege de spanning maar wij kunnen dit. Laten we hier nieuwe, leuke lessen en ideeën uit halen". 

En zo gaat de pole community in Nederland met elkaar om in deze bizarre tijden. Flexmonkey interviewt de komende periode nog meer studio's en zal blijven delen over oplossingen die worden bedacht. Als je zelf iets wilt delen over een bepaalde aanpak, kan je contact opnemen met ons via info@flexmonkey.nl. Samen staan we sterk!


0 berichten

Laat hier een berichtje achter

We waarderen dat je ons feedback geeft! Je bericht kan geplaatst worden na screening.