theme
Drie verschillende antwoorden op de vraag: wat heeft de award 'Atleet van het jaar' jou gebracht?

Drie verschillende antwoorden op de vraag: wat heeft de award 'Atleet van het jaar' jou gebracht?

Je kunt weer stemmen op jouw favoriete pole atleet! Vorig jaar verliep het stemmen eenvoudig volgens het pricipe 'wie de meeste stemmen krijgt'. Dit jaar heeft de Paalsportbond Nederland het proces aangepast en is er naast het stemmen ook een commissie in het leven geroepen. Deze commisie neemt de rol van de atleet binnen de paalsport onder de loep. Hoe heeft iemand zich afgelopen jaar ingezet voor de paalsport? Welke evenementen of liefdadigheidsperformances heeft de atleet ondersteund? Ook wordt gekeken hoe de sporter de paalsport in de toekomst verder wil helpen. Kortom, er word een beter beeld in kaart gebracht waarom een bepaalde atleet het verdient om de award 'Atleet van het jaar' (AvhJ) te winnen. 

Flexmonkey is benieuwd wat het met je doet om deze award te winnen en stapte af op de winnaars van vorig jaar. Dit leverde leuke interviews op vol diepgang en goede tips. Lees snel verder om te weten te komen wat het je kan brengen om de AvhJ-award te winnen. 

 

Apple Wang deed vorig voor het eerst mee aan het NK Paalsport en bemachtigde daarmee de vierde plaats. Maar Apple blijft bescheiden. Ze benadrukt dat zij niet als individu functioneert. Zij is weliswaar de studio-eigenaresse zijn van maar liefst twee studio's (Pole Inspiration Dance Studio Rotterdan en Den Haag), maar zij ziet het als een team effort. Ze is erg dankbaar voor de mooie en behulpzame artiesten in haar team zonder wie zij niet zo succesvol had kunnen zijn.

Meedoen aan het NK doet zij niet enkel om te winnen, ze doet vooral mee om zichzelf te ontwikkelen. "Ik heb veel over mezelf geleerd door mee te doen aan het NK en daar ben ik danbaar voor. Iedereen heeft skills, maar kan je ook je eigen stijl laten zien in een act die tegelijkertijd voldoet aan alle regels? Hoeveel ben je bereid op te geven voor een goed trainingsproces? Kan je preseteren onder de druk die heerst tijdens het NK? Ik kijk tevreden terug naar het trainingsproces dat heeft geleid heeft naar het NK. Ik heb een stukje persoonlijkheid in mijn act kunnen verwerken waardoor ik achter mijn preformance sta.

 Ik wil een mooie creatieve act neerzetten. Daarnaast hebik  altijd een volgend doel voor ogen en wil ik mezelf blijven verbeteren. Het NK helpt daarbij."

 

Op de vraag wat het winnen van de 'Atleet van het jaar' award, geeft zij aan dat zij zich er niet anders door voelt. "Het betekent veel voor me, maar ik sta er niet zo bij stil en laat me er niet door beïnvloeden. Ik kijk altijd vooruit, zet me nog steeds zo in voor elk nieuw doel en elke competitie. Het winnen van de award is voor mij een moment geworden waarop ik stil stond bij wie ik ben. Iedereen heeft zo zijn eigen onzekerheden en ik kijk altijd op tegen anderen atleten.

Bijvoorbeeld als ik een wedstrijd win, denk ik altijd dat dit komt omdat een ander een fout heeft gemaakt of dat ik die dag geluk had. Of ik bedenk een andere reden buiten mezelf om. Door deze award kon ik tegen mezelf kon zeggen: ik ben het waard. Anderen zijn het waard, maar ík ook. Ik heb er hard voor gewerkt, ben nog niet zou goed als ik zou willen, maar ik ben goed genoeg. Als ik er zo over nadenk, dan heeft de award me geholpen bij een stukje zelf acceptatie. 

Dat is eigenlijk ook wat ik mee wil geven aan de atleten: staar je niet blind op een nomatie. De award is een mooie waardering maar belangrijker is dat deze waardering vanuit jezelf komt."

Net als Apple, erkent ook GianMarco dat het winnen van de award heeft bijgedragen aan een stukje zelfvertrouwen. "Het was de eerste keer dat ik meedeed met NK paalsport en ik was verbaast dat zoveel mensen mij al kende en op mij stemde. Ik werk soms tot 8 uur per dag met mijn lichaam, ben erg streng voor mezelf en ben bijna nooit tevreden. Dit kan demotiverend werken. Deze award gaf me een welkome boost qua zelfvertrouwen en motivatie. Dat ik gekozen uit deze groep getalenteerde mensen zorgde ervoor dat ik meer dan ooit geloof in mezelf en wat ik doe. Nog meer positiviteit volgde nadat ik de titel wereldkamioen Double male pakte samen met mijn duo partner Nick La Gije. Dit gaf niet alleen naamsbekendheid voor mijn persoonlijke stijl in dansen en maar ook voor mannelijke paaldansen in zijn algemeen. Daar ben ik dankbaar voor."

Deze gepassioneerde danser heeft ook nog advies voor atleten in zijn algemeen.

 
 

"Vaak focussen we op wat niet lukt en wat niet goed genoeg is. Probeer dat los te laten en werk aan je sterke punten. Ik probeer nu vooral te zien wat mij uniek en sterk maakt als atleet en me daar verder in te ontwikkelen. En ik werk erg hard. Daarnaast moet je ook een beetje geluk hebben. Maar ik kan uit eigen ervaring zeggen dat hard werken tot mooie resultaten leidt. Het is een kwestie van tijd!" 

 
 

In de categorie kinderen was Rowanie Wante de gelukkige winnaar van vorig jaar. Door deze nominatie is zij past echt gaan nadenken over wat zij doet voor de sport. En dat is best een boel! Rowanie geeft aan dat zij vijf jaar geleden is begonnen met paalsport toen haar moeder de sportschool "Wante Sport" opende. Om bekendheid te geven aan polesport voor kinderen gaven zij demo's. Zo'n beetje overal waar dat kon! Op markten, braderiën, tijdens evenementen en zelf een keer tijdens een spreekbeurt op school. Om meer bekendheid voor de paalsport voor kinderen te creeëren, is "Wante sport" ook begonnen met lessen op basisscholen. Een paar weken achter elkaar konden kinderen dan gratis lessen volgen en daarna werd een andere school bezocht. Dit heeft zeker bijgedragen aan de discussie Paalsport voor kinderen. Rowanie weet nog dat het heel bijzonder was toen zij net begon. "Maar inmiddels is het ontwikkeld tot een ware sport en hoort het er gewoon bij", aldus Rowanie. Over de award zegt zij het volgende:

"Ik vond het ontzettend spannend dat ik genomineerd was. Ik had niet verwacht dat iedereen ons zo zou helpen. Wij hebben natuurlijk het voordeel dat we omringd zijn met een groot liefdevol netwerk en iedereen heeft ons hierbij enorm geholpen. Daar ben ik ook enorm dankbaar voor! Als tip voor atleten die de award willen winnen, zou ik zoveel mogelijk mensen vragen om te stemmen; familie ,vrienden en zelfs leraren. Laat ze dan ook zien wat deze sport voor jou inhoud, bijvoorbeeld door een demo te geven of een filmpje te laten zien van een training. Zo  krijg je nog meer waardering en stemmen en maak je de sport nog bekender."

HIER kan je stemmen voor de atleet van het jaar 2019.

Video's van performances van de award winnaars van vorig jaar, vind je hier:
Met dank aan: Leon Hofenk, fotograaf. Maurice Smeets, fotograaf.
 
Volgende blog: Hoe eerlijk is de stemming 'Atleet van het jaar'?
 

0 berichten

Laat hier een berichtje achter

We waarderen dat je ons feedback geeft! Je bericht kan geplaatst worden na screening.