theme
Go big or go home! Maurits Kersten heeft een heldere visie op zijn voorbereidingen voor de Nederlandse kampioenschappen Paalsport

Go big or go home! Maurits Kersten heeft een heldere visie op zijn voorbereidingen voor de Nederlandse kampioenschappen Paalsport

Maurits Kersten, deelnemer aan het NK Paalsport 2018 in de categorie Seniors Men, legt uit hoe hij tegen paalcompetities aankijkt. "Ik wil niet alleen iets moois neerzetten, maar vooral iets nieuws. Niet dat ik pretendeer super innovatief te zijn maar ik doe wel mijn best om net even iets anders te laten zien, iets aparts. Het gaat er mij niet om dat de uitvoering perfect is. Ik ben liever innovatief met kleine imperfecties, dan dat ik iets heel gewoons perfect laat zien." 

Deze visie is in het land van de perfectionisten een verademing! "Ik kan tijdens een optreden overal van genieten. Het hoeft niet eens heel moeilijk te zijn. De schoonheid kan hem zitten in de muziek of in de originaliteit. Of dat het op een hele leuke manier wordt neergezet. Zo vind ik bijvoorbeeld ook dat iemand zijn of haar eerste helikopter heel mooi kan zijn. De energie en de blijdschap, kunnen veel mooier zijn dan de daadwerkelijke lijnen van de move. Dat bedoel ik als ik zeg dat iets niet perfect hoeft te zijn." 

Mannen die paaldansen, mannelijke paaldanser Maurits Kersten deelnemer NK paaldansen Paalsport 2016, 2017, 2018 Dutch male poledancer

Hoe Maurits ooit is begonnen met paaldansen... Vijf jaar geleden is hij uitgedaagd door een vriendin om mee te komen doen met een les! Maurits deed vooral aan Bikram-yoga en zij maakten de deal: "als jij een keer Bikram yoga komt doen, ga ik mee paaldansen! Vanaf dat moment ben ik verslaafd aan deze sport. Stiekem baal ik er wel van dat ik pas zo laat achter deze passie ben gekomen. Als ik het eerder had geweten had ik een heel andere richting in gegaan dan het programmeren waar ik de kost mee verdien. Die vriendin is overigens tot op de dag vandaan nog steeds niet mee geweest naar Bikram yoga."

Hoe komt het zo dat je meedoet met het NK Paalsport?  "Eigenlijk ben ik erin  meegesleurd door mijn voormalige duo partner en deed ik alleen mee aan double wedstrijden. Ook vind ik dat meedoen als doubles minder stress oplevert. Ik sta liever niet in de schijnwerpers en ben niet zo van de optredens. Ik vind het bijzonder stressvol." Dat is ook de reden waarom hij 1 wedstrijd per jaar doet en niet meer. "Daarbij gaan ook al mijn vakantiedagen op aan trainingen voor het NK. Meer vrije dagen heb ik niet". 

Pole competition history:

 • Beat Gravity Singles (2014) 
 • JDM Doubles (2015)
 • Bodyfit Challenge cup Doubles (2015)
 • NK Paaldansen Doubles (2016)
 • Mister en Misses Polegym Doubles (2016)
 • NK Paaldansen Doubles (2017)
 • NK Paaldansen Senior Men (2017)

"Dat ik toch elke keer weer meedoe, is zodat ik mezelf nog harder push en vooruit ga. Als ik niet voor een publiek zou optreden, zou ik er misschien met de pet naar gooien. En ik wil mezelf wel blijven verbeteren. Vandaar dat ik toch meedoe met een competitie en dan het NK, omdat daar de meeste mensen op af komen. Ik denk altijd 'Go big or go home.' Ik wil graag iets nieuws laten zien dat anderen mensen zou kunnen raken, ook al gaat dat nog niet helemaal perfect. Ik weet dat de jury dit niet altijd kan waarderen. Maar de schoonheid van nieuwe creaties en de potentie ervan, vind ik belangrijker dan een podiumplaats. Al zit er maar één iemand in het publiek die geïnspireerd raakt door wat ik laat zien, en het zelf ook wil proberen, dan ben ik tevreden. Dat is juist wat ik graag wil: anderen motiveren zelf ook iets nieuws te creëren en daarmee op hun beurt weer anderen te inspireren. Zo steek je elkaar aan. Ik zie het NK dan ook niet als een wedstrijd, maar als een platform om iets unieks te laten zien. Tijdens een NK komen veel mensen kijken en is het bereik groot. De verplichte oefeningen en het wedstrijdelement neem ik voor lief."

Mannen die paaldansen, mannelijke paaldanser Maurits Kersten deelnemer NK paaldansen Paalsport 2016, 2017, 2018 Dutch male poledancer

  Hoe ga je om met de zenuwen? "Nu, zo'n tien weken voor het NK, begint de stress. De transities gaan nog niet zo soepel als ik had gehoopt, ik loop met een schouderblessure door overtrainen en dan zakt de moed wel even in de schoenen. De achtbaan aan emoties ken ik maar al te goed. Maar mijn eigen houding ten opzichte van imperfecties, maakt dat ik het niet zo erg vind als ik een keer niet helemaal doorstrek of een geflext voetje heb. Als ik denk dat ik een ander kan motiveren om het wél te perfectioneren, dan zie ik een cheater-beentje aan de paal door de vingers. Daarnaast gun ik de overwinning aan elk van mijn mannelijke collega's en vind ik het geen schande van hen te verliezen. Al blijven de minuten vlak voor ik op moet doodeng. Ik vertrouw op muscle memory en zie het publiek helemaal niet. Ik houd me voor dat ik een ander wil raken en dan ga ik ervoor."

  Hoe bereid je je voor? "Ik train met een trainingsbuddy, iemand die meedoet met dezelfde wedstrijd zodat we kunnen sparren over de code of points en samen kunnen trainen. Nu is dat Apple Wang. Daarnaast ben ik elke dag bezig met iets: conditie training of kracht, flexibiliteit of stretching, en ongeveer drie maal per week oefen ik de routine."

  Hoe anderen ook tegen hem opkijken, Maurits blijft bescheiden en lijkt niet overtuigd van zijn eigen kwaliteiten als paaldanser. Toch doet hij nu al voor de 4e maal mee aan het NK Paaldansen en weet hij elke keer weer een krachtige choreografie neer te zetten.

  Dé tip van Maurits:

  • Een optreden is de manier om te tonen wat allemaal mogelijk is qua combinaties en leuke dingen. Laat de perfectie los. Geloof dat je met jouw niveau mee kan doen en iets moois kan neerzetten. Durf outside of the box te denken!

  Herken jij je in het verhaal van Maurits, of ben je geïnspireerd geraakt? Laat een boodschap voor hem achter en kom hem aanmoedigen tijdens het NK!

  Mannen die paaldansen, mannelijke paaldanser Maurits Kersten deelnemer NK paaldansen Paalsport 2016, 2017, 2018 Dutch male poledancer

  fotocredit: PixCel.fr en Gympower.


  0 berichten

  Laat hier een berichtje achter

  We waarderen dat je ons feedback geeft! Je bericht kan geplaatst worden na screening.