theme
Nederlands Kampioenschappen Paalsport 2018

Nederlands Kampioenschappen Paalsport 2018

Op 2 en 3 juni vond het NK Paalsport in het Brabantse Waalwijk plaatst. Met de categorieën Pole Sports, Artistic Pole, Para Pole en een demonstratie van de competitie Ultra Pole had de Nederlandse Paalsport Bond hun handen vol met de organisatie. Ook waren er de Open Competitions voor internationale atleten. Met atleten uit o.a. België, Denemarken, Groot-Brittanië, Zwitserland en Roemenië krijgen de Nederlands kampioenschappen een mooi Europees karakter.

De voorrondes op dag 1 maakte het allemaal super spannend. Afgaande op de scores van de jury was het Belinda van Ommen die met kop en schouders uitstak boven haar concurrenten. Haar Bird of Paradise drop is een ijzersterke motivatie om nóg meer te trainen. Wat ongelofelijk knap en bijzonder mooi. Toch was het Dineke Minten die op de dag van de competitie er met de titel Senior Women vandoor ging. Haar signature poletricks maakte het een spectaculair optreden. Met het hart in de keel hebben we gekeken naar de drops, flips, en brute kracht die zij toonde. Lisette Beekhuis stond dankzij haar prachtige en flexibele performance op nummer 3. Het aantal splits was niet te tellen!

Een leuke compilatie van het NK is door GymPower gemaakt.

De categorie Polesport Doubles Women zorgde voor veel commotie. De titel verdedigsters Tirsa en Eva maakte een kleine misser en werden op andere punten zeer streng beoordeeld. Terecht of onterecht, zij besloten het niet aan te vechten en daarmee werden Suzy & Dieuwke de nieuwe Nederlands kampioen. Door Dineke gecoacht en met een bijzonder originele choreografie en accenten die spot-on op de muziek werden uitgevoerd, zetten zij een prachtige show neer en scoorde hoog. Andere scores (extreem laag of extreem hoog) gingen als een shock-wave door het publiek. Optredens die de zaal stil krijgen en netjes afgewerkt werden vertoond, zijn niet zeker van een goede score. Het ligt voor een groot deel aan de 'code-of-points' en de formulieren die vooraf moeten worden ingevuld. De cursus "code-of-points' is geen overbodige luxe. Al is het maar om de beoordeling van de jury beter te leren begrijpen als toeschouwer ;)

                   

De Paalsport Bond zorgde er natuurlijk voor dat er nog meer dingen waren die het bijwonen de moeite waard maakte. Zo waren er standjes (waar vanuit Flexmonkey uiteraard vol positieve energie heen en weer slingerde tussen de optredens en het helpen van paaldansers) en was er net als voorgaande edities de kans zelf de handen (en benen) uit de mouwen te steken. Van paaldans tot silks en hoop. Maar ook hiphop en wandklimmen waren mogelijk. De Flexmonkeys zelf kozen voor een informatieve workshop van Sandra van Studio Aeris, genaamd "Pole Rehad". Niet wetende wat te verwachten, hebben we een 1,5 u aandachtig geluisterd naar manieren om het natuurlijk bereik van het bewegingsapparaat te stimuleren. Het schijnt dat door herhaaldelijk dezelfde soort technieken te trainen bepaalde gewrichten en spieren juist minder beweging toelaten dan het natuurlijk bereik. 'Da is un bietje schêef gegroeid', zullen we maar even op z'n Brabants zeggen. Sandra gaf helder uitleg over het schoudergewricht en het samenspel met de spieren. Daarnaast had zij leuke oefeningen die ons erop wezen dat er inderdaad een en ander aan bereik is verloren. Voor paaldansers is het opvallend dat het vaak de dominante arm is waarbij de schouder juist minder flexibel beweegt. Door deze geleerde oefeningen dagelijks te herhalen, kan bijvoorbeeld een stukje flexibiliteit herwonnen worden en blessures verminderen. Erg interessant! Voor degene die er meer van willen weten, lees eens een van Sandra's goed onderbouwde blogs, zoals 'waarom spieren niet oprekken'.

Leon Hofenk fotografie Zoë Timmermans nederlandse kampioenschappen World Championship Polesport 2018

Zoë Timmermans, vastgelegd door Leon Hofenk. Zij behaalde een tweede plaats met haar dierlijk woeste optreden. En hoe is het eigenlijk gegaan met onze geïnterviewde atleten?

  1. Janne Jacobs: Nederlands kampioen Novice girls.
  2. Demi Brama: Nederlands kampioen Junior girls.
  3. Floor Rodermans: Nederlands kampioen Masters 40+ Women .
  4. Maurits Kersten: Nederlands kampioen Senior Man.
  5. Suzy & Dieuwke: Nederlands kampioen Doubles Women (Polesports).
  6. Monica van Beek: Nederlands kampioen Master 50+ Women.
  7. Ariana van der Vegte: vierde plaats Artistic Pole Senior Women.
  8. Marieke de Bra: tweede plaats Artistic Pole Senior Women.
  9. Coralie Bourdreil: zevende plaats Nederlands kampioen Senior Women.

Door een eerste of tweede plaats én een score die hoog genoeg is, hebben de volgende atleten zich gekwalificeerd voor de Wereld Kampioenschappen in Tarragona, Spanje: Monica van Beek, Floortje Rodermans, Monica Hernandez Zamora, Dineke Minten, Belinda van Ommen, Maurits Kersten (besloot niet deel te nemen aan het WK), Demi Brama, Zoë Timmermans, Katja van Houts, Julia Koppens, Nick la Gije & Gianmarco Stefanelli, Suzy Niamut & Dieuwke Hupkes, Eva Oerlemans & Esther Verheijen. Ook tijdens de wereld kampioenschappen Polesport in Spanje zullen de Flexmonkeys het Nederlandse team flink komen aanmoedigen. Zet ‘m op pole-lions!               

    De Golden Boys Nick en Gianmarco Polesport Dou Men            Het Nederlandse team Poleatleten, paaldansers, WK Polesport 2018


0 berichten

Laat hier een berichtje achter

We waarderen dat je ons feedback geeft! Je bericht kan geplaatst worden na screening.