theme
Ook een keer een paaldans wedstrijd mee doen?

competitie, wedstrijd -

Ook een keer een paaldans wedstrijd mee doen?

Op zondag 14 oktober werd er een grote paaldanscompetitie gehouden door Studio ADC. In een prachtig theater werd een truss opgebouwd (een bouwwerk waarin twee palen van 4 meter komen te staan). Een oogstrelend beeld voor ieder die van performance houdt. Een paal op static en een paal op spinning, let de games begin!

Het kan best zijn dat het hele gebied rondom het theater oplichtte op deze dag, want er was zo ontzettend veel spanning en energie te voelen! Met categorieën als kids, beginner, intermediate I en II, advanced, 30+, 40+, pole art, pole drama en pole comedy, was het een spektakel waar je naar kon blijven kijken. En dat vond het publiek ook! Het was een drukke dag en menig optreden zorgde voor commotie en applaus. De wedstrijd verliep soepel van optreden tot prijsuitreiking. Dat alles dankzij de geweldige organisatie van Amanda de Caluwe van Studio ADC en haar team natuurlijk. Voor de dansers onder ons die nog twijfelen om een keer mee te doen aan een competitie, schrijven we deze blog. En om jullie te motiveren laten we eerst een inspirerende video zien van Melanie, een paaldanser die nu een jaar of 3 danst! Zij draagt een op maat gemaakte outfit van Flexmonkey Deluxe lijn, zwart velours afgewerkt met paletten en veren voor een klassieke look.

 

Aan adembenemende optredens geen gebrek. Maar waar wordt nu eigenlijk op gelet tijdens een paaldanswedstrijd? Op welke aspecten word je beoordeeld? Welke technieken kan je het beste gebruiken en hoe maak je daarmee een choreografie, goed genoeg voor een wedstrijd? Al deze vragen kunnen worden beantwoord door de jury. Na afloop van de competitie krijgen de deelnemers per jurylid een beoordelingsformulier mee naar huis. Daar staat op hoe is gescoord op verschillende onderdelen. Maar wanneer spreek je de jury eigenlijk?

 

Belinda van Ommen, Olga Korink, Monica van Beek, Brigitte Raaijmakers

Bekende gezichten in de jury van de afgelopen Classic Pole Art Competitie: Brigitte Raaijmakers, Monica van Beek, Belinda van Ommen en Olga Korink.

De Flexmonkeys geven de jury graag de ruimte wat meer te vertellen dan op dat kleine blaadje past. Daarom stelden wij  Monica  en  Brigitte  een aantal vragen. De antwoorden helpen je vast en zeker bij de voorbereiding op een paaldanswedstrijd. 

1) FM: Wat vinden jullie het leukste aan de afgelopen competitie?

Monica: "Het is zo'n eer dat ik heb mogen genieten van alle mooie acts die ik voorbij heb zien komen. Mooi decor, mooi podium, mooie lokatie. En alles verliep volgens planning. Een goed georganiseerd evenement."

Birgitte: "Het leukste vond ik de goede, mooie performances van alle catergoriën maar vooral van de kinderen. Daarnaast zorgde de samenhorigheid en de goede organisatie dat het een mooie wedstrijd is geworden." 

2) FM: Waar letten jullie het meeste op bij jureren?

Monica: "We moesten op meerdere punten jureren zoals, diversiteit technieken, uitvoeren technieken, beleving van de muziek, netjes werken. Dit staat allemaal op het juryformulier."

Brigitte:"De technieken die de deelnemer laat zien moeten technisch correct en beheerst zijn uitgevoerd. Daarbij kijk ik naar kracht, flow, lichaamshouding, uithoudingsvermogen en expressie. Ik geef al heel lang les op bijna alle niveaus en leeftijden en zie snel wat goed is uitgevoerd en wat niet. Bijvoorbeeld hoe de overgangen gaan, hoe de handen staan en of men de juiste beenspanning gebruikt."

3) FM: Wat is voor jou persoonlijk als artiest/danser het belangrijkste in een performance?

Monica: "Wat ik zelf belangrijk vind om te zien is dat de atleet er zelf plezier in heeft en dat kan overbrengen op het publiek en de jury. Ik leer daar ook elke keer weer van."

Brigitte: "Het genieten en dat kunnen overbrengen vind ik als artiest ook een van de belangrijkste dingen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat je veilig en met controle danst. Dat betekent ook dat je beweegt naar je eigen kunnen, zodat er ook een goede performance kan worden neergezet."

4) FM: Wat zou je atleten willen aanraden of juist afraden tijdens hun voorbereiding op een wedstrijd?

Monica: "Aanraden: doe alleen de technieken waar je zeker van bent dat je ze beheerst. Genieten.  Afraden: Het is belangrijker om een techniek netjes uit te voeren dan een moeilijke techniek te kiezen die niet netjes wordt uitgevoerd."

Brigitte: "Aanraden: een performance neerzetten naar vermogen en kunnen dus niet te veel willen, te snel, luisteren naar je lichaam, goede voeding en nachtrust, ervoor gaan en ervan genieten. Afraden: teveel trainen en vooral in de laatste 2 weken voor de wedstrijd."

Ben je enthousiast geworden en wil je ook eens meedoen met een wedstrijd? Kijk dan snel naar de aankomende competitie van studio ADC, de CLASSIC POLE COMPETITIE met als extra categorie  FAIRY! Fairy? Eindelijk mag je je verkleden als je favoriete sprookje en dit naspelen op een toneel. Laat je droom uitkomen en kruip in de huid van je favoriete princes zoals doornroosje of assepoester. Of misschien voel je je meer thuis als de boze heks, tovenaar of een ander wezen. Het kan allemaal!

Ben je meer van de Aerial sports, kijk dan eens naar de  AERIAL ART COMPETITION  van PoleGym Middelburg. 


0 berichten

Laat hier een berichtje achter

We waarderen dat je ons feedback geeft! Je bericht kan geplaatst worden na screening.