theme
Weet jij nog wie er voorgaande jaren meededen aan het NK paaldansen?

Weet jij nog wie er voorgaande jaren meededen aan het NK paaldansen?

Nog 2 nachtjes slapen en dan kan in Waalwijk alle stroom voor heel Nederland opgewekt worden vanuit het energieveld dat om Sporthal de Slagen ligt. Vanuit het hele land komen top atleten bijeen voor het NK Paalsport 2018. Tussen de bekende gezichten zijn er ook een hoop nieuwkomers. De paalsport wint aan populariteit en tegenwoordig heeft ook je tante en je nichtje het eens geprobeerd. Ook is sinds een jaar de Paalsport Bond opgericht. Wij zeggen het gewoon: Paaldansen is een geaccepteerde sport! Wij vroegen ons af wie nu de oude rot in het vak is en wie echt helemaal 'blue' op het NK verschijnt. Het onderzoek naar de 'line-up' van voorgaande jaren bracht leuke feitjes aan het licht. 

Zo werd in 2008 het eerste NK gehouden met o.a. Nienke Bruynesteyn Vaneker, Marieke Maas van Polegym (video), Ilse Schoonkind-Meulenbroek van ElisaJo studio's en Sandra Vader van studio Aeris. En wist je dat het NK Paaldansen ooit is gewonnen op hakken? Nienke bekend van studio Nienke in Enschede, won in 2011 het NK met de routine die je hieronder als video ziet. Ook Marieke werd dat jaar 2e (Marieke in 2011).  Het jaar erna werd Yvonne Smink kampioen (1e plaats in 2012). Over 2013 is een summier digitaal spoor te vinden. Wel weten we dat Sandra de derde plek veroverde.  

Deze blog toont een overzicht van onze digitale zoektocht en navraag bij o.a. de Nederlandse Paalsport Bond en Sportief Paaldansen. De informatie die wij terug  gevonden hebben, is beperkt. Terwijl de deelnemers van de eerste NK's een belangrijke rol hebben gespeeld bij het op kaart zetten van paaldansen in Nederland, is er maar weinig online naar boven te halen van de grondleggers van het paaldansen in Nederland. De eerste deelnemerslijst die we vinden is uit 2014. Ook zijn er vanaf dit jaar youtube videos te vinden via GymPowerTV live - van elke deelnemer. Het NK Paaldansen is sinds dit jaar omgedoopt tot het NK Paalsport en het groeit nog steeds! Zo zijn er maar liefst 3 categorieën voor de jongere paaldansers bijgekomen (pre-novice, novice en junior) en zijn de doubles opgesplitst in mannen en vrouwen. Ook is er naast Masters (40+) sinds 2016 ook  Senior (50+). En natuurlijk vanaf dit jaar ook Artistic pole! 

2014

 Uitslag NK Paaldansen 2014 Deelnemerslijst Flexmonkey polefitness Dutch Championships poledance  poleclothing

In de overzichten zien we dat Bettine (Sarton) en Monica (van Beek) als échte paaldansmama's steeds terug komen. Bettine heeft zich dit jaar helaas moeten terugtrekken maar we kunnen nog steeds genieten van haar fantastische performance van vorig jaar (bekijk hier). Het eerste jaar waarvan we uitslagen hebben kunnen terug vinden is 2014, het jaar dat Yvonne Smink wederom Nederlands kampioen werd (video hieronder ingesloten) en Tatjana van Onna een mooie tweede plaats danste (link naar video Tatjana 2014). Fantastisch om te zien hoe goed zij toen al waren en hoe zij zich beiden door hebben ontwikkeld als poleart dancers. In het overzicht zie je welke getalenteerde poleartists nog meer meededen, zoals Marinka Engelen, Sandra Vader, Ytsje Rosier en Coralie Bourdrel. In 2014 was JAZZdansstudio Marleen de host. De winnaars zijn op de afbeelding in het groen aangegeven.

2015 was het jaar van Hanka Venselaar (zie video) en kwamen ook Yvonne Smink en Belinda van Ommen weer terug. Jammer genoeg is Yvonne het NK ontgroeid maar traint zij wel nieuw talent zoals Demi Brama, Zoë Timmersmans en Janne Jacobs (Junior en Novice 2018). Wie we wél terug gaan zien aankomend weekend is Belinda, die in 2016 het NK Senior women won! (video Belinda uit 2015). In 2015 zien we geen mannen maar wel Kids met Demi en Janne, die toen net zoals vorig jaar  op respectievelijk de eerste en de tweede plaats eindigde. En daardoor ook door naar het WK 2015 en 2017 mochten (video Demi, video Janne). Ook voor het eerst Junioren, waarbij Savannah Poppe op de eerste plek eindigde (zie video). Kleine meisjes worden groot en Savannah is dit jaar de titel verdediger van Senioren 18plus. Wat we niet terug zien in het overzicht, maar wél gezien hebben ;) is dat Marinka Engelen weer meedeed en dat ook Anneleen Freriksen in 2015 al van de partij was (zie video). Anneleen won vorig jaar de tweede plaats.

2015

Uitslag NK Paaldansen 2015 Dutch Championships poledance poleclothing Flexmonkey polewear paaldanskleding

Bekende Duo's die in 2015 terug kwamen zijn Tammy Lee en Chrisjha Mar, welke voor de tweede keer op rij de titel Nederlands Kampioen mee naar huis namen (zie video). Ook Phiranan Waldhober en Gabriela Swat, bekend van DuoPoleDirectory, vielen op met de tweede plaats (video). Dat jaar deed nog een bekend gezicht mee, namelijk Tirsa Hagen van studio Tirsa Artistics. Samen met Charon zette zij een prachtig afgewerkte duo act neer (video). Dit jaar komt Tirsa terug met Eva (Evangeliena) om haar titel Duo Pole Champion te verdedigen die zij in 2017 met Josien Hoekstra won.

2016

Uitslag NK paalsport paaldansen Nederland Dutch Championships 2016 paaldanskleding Flexmonkey polewear

Uitslag NK paalsport 2016 paaldansen Nederland Dutch Championships poledance polewear Flexmonkey paaldanskleding

In 2016 hebben we helaas enkel de lijst van de Senior Women. Belinda van Ommen bemachtigde hier haar titel en Miriam Brinksma kwam uit op de tweede plaats! (zie video). Miriam was er ook bij in 2017 en heeft helaas vanwege een blessure dit jaar moeten terugtrekken. Gelukkig kunnen we volop genieten van haar poletricks tijdens een van haar vele performances op grote beurzen en festivals. Andere bekende gezichten zijn Marieke Maas, Savannah Poppe, Coralie Bourdreil, Anneleen Freriksen en Monica Hernandez. Al deze namen zullen we ook dit weekend terug gaan zien! 2016 was het jaar dat Ariana van der Vegte haar eerste stappen zette op Nationaal gebied van paaldansland. Net als vorig jaar behaalde zij de derde plaats (video). Ariane zal dit jaar meedoen in de categorie Artistic pole. Eveneens voor het eerst op het NK paaldansen dat jaar was Amanda de Caluwe van studio ADC. We zien Amanda dit jaar terug als Duo met Mahdalena Koelewijn. En, nog iets bijzonders aan dit jaar: vanaf 2016 gelden de uitslagen als kwalificatie voor het WK Polesport van de IPSF. 

2017

Uitslag NK Paalsport 2017 Paaldansen Nederland Dutch Championships poledance polewear Flexmonkey paaldanskleding

Vorig jaar zal bij velen nog vers in het geheugen liggen met Kampioenen Fem Burghouts, Demi Brama, Chantal van Oevelen, Patricia Goussens, Bettine Sarton, Hendrik de Jonge, Savannah Poppe en als duo Tirsa & Josien. Leuke binnenkomer vorig jaar was het duo Dieuwke Hupkes en Suzy Niamut die voor het eerst meededen en zo met de tweede plaats naar huis gingen (video). Ook Maurits wist de tweede plek bij de mannen te veroveren en zal ook dit jaar meedoen. Helaas komt Hendrik zijn titel niet verdedigen vanwege een blessure. Vorig jaar was de eerste keer dat we Dineke Minten in de Nederlandse kampioenschappen zagen. Zij zal ook dit jaar weer haar vette "kippenvel" poletricks gaat showen (zie video hieronder). Ook Zoë Timmermans zette zichzelf als poleartist wereld wijd op de kaart. Zij won namelijk ook de klasse Ultra Pole tijdens de world championships 2017 (laatste video hieronder). Wij zijn benieuwd hoe iedereen het dit jaar zal doen en wensen iedereen ook veel succes!!

 

Helaas zijn deze overzichten niet volledig en is niet alles terug te vinden. Er zijn tal van andere paaldansers die we niet hebben kunnen benoemen in deze blog. Terwijl deze dames, en heren, dit wel degelijk verdienen! De volledige lijsten zijn lastig te achterhalen vanwege vernieuwing, opheffen van websites, facebook profielen en verandering in het bestuur in de afgelopen jaren en ook de Paalsport bond heeft enkel lijsten vanaf 2016. Ook youtube is pas de laatste jaren gebruikt om de videos van de artiesten te plaatsen. We willen iedereen die heeft meegwerkt aan de Nederlandse Kampioenschappen Paaldansen in elk geval bedanken voor het groot maken van de sport!

Wie er dit jaar meedoen, zie je hier.

Photocredit omslagfoot: gympower.nl & Maurice Smeets.


0 berichten

Laat hier een berichtje achter

We waarderen dat je ons feedback geeft! Je bericht kan geplaatst worden na screening.