theme
Hoe bereid je een paaldanswedstrijd voor? De tips en tricks van Ariane van der Vegte en haar voorbereiding op het NK paalsport 2018

NK Paaldansen, NK Paalsport -

Hoe bereid je een paaldanswedstrijd voor? De tips en tricks van Ariane van der Vegte en haar voorbereiding op het NK paalsport 2018

Twijfel je om je in te schrijven voor een paaldanswedstrijd? Bang voor de zenuwen? Dé tip van Ariane van der Vegte (deelneemster in 2016 & 2017 aan het NK paalsport ) voor het NK Artistic Pole dít jaar luidt: "Gewoon doen! Je leert er zoveel van, je groeit erdoor. Dat maakt het een hele mooie ervaring!". In haar verhaal geeft ze nog meer tips hoe je het beste een paaldans wedstrijd voorbereid en hoe jezelf motiveert door te blijven gaan. Lees snel verder en raak geïnspireerd door de inzet en passie voor dans waarmee Ariane haar leven kleur geeft.

Voor paaldansers die moeite hebben met flow, floorworks en het maken van een dans choreografie, is het een aanrader deze gedreven dame te volgen op IG of FB. Je ziet het al aan haar uitstraling, de kleinste beweging die zij maakt en in het kortste filmpje paaldansen: ze is een geboren danseres! Ze ademt dans, is één met dans, en kan uren - dagen! - doorgaan met dans. Op de vraag of er nog een ander leuk weetje is over Ariane dan dans, is zij even stil. "Uhm...nou nee, ik bén dans".

Ariane van der Vegte dansen in de paal, polefitness, paaldanswedstrijden polewear polecompetition

"Een leven zonder dans kan ik me niet eens herinneren. Mijn moeder is Colombiaanse en dans zit in mijn genen. Ook zat ik als klein meisje op ballet en ik ben vroeg begonnen met buikdansen. Ik was fan van Shakira en wilde op haar lijken!" Als interviewer die tegenover haar zit, zie ik de overeenkomst met deze popster en kan ik me goed voorstellen dat Ariane de 'she-wolf' in zich los kan laten zodra ze danst of een podium bestijgt. 

"Sommige mensen kunnen heel goed dingen in woorden zetten, anderen kunnen heel mooi zingen. Ik heb dat met dans. Ik wist van kleins af aan al dat ik danseres wilde worden en alle stappen daarna zijn ook in die richting gegaan. Daarom volgde ik naast mijn middelbare school programma ook de vooropleiding voor de Dans-academie. Daarnaast danste ik allerlei soorten dans bij een Groningse dansschool. Daar heb ik ook de basis van paaldansen geleerd. Ook deed ik altijd mee met kerstuitvoeringen en dat soort dingen. En ik deed op mijn 14e en 15e mee met de "Kunstbende" in de categorie dans, waarmee ik winnares van het noorden ben geworden. Na de opleiding Dans Uitvoerend en Dans Docent (4 jaar durend HBO-traject) ben ik me verder gaan verdiepen in paaldansen en kwam ik in Amsterdam terecht waar ik eigenlijk direct met lesgeven ben begonnen."

paaldans wedstrijden Ariane van der Vegte dansen in de paal, polefitness, polewear polecompetition

Hoe kwam je erbij wedstrijden paaldansen te gaan doen? Tijdens een paaldansdemonstratie zag Hanka (Venselaar) mij en vroeg of ik er al eens aan had gedacht om mee te doen aan wedstrijden. Daar had ik dus echt niet over nagedacht omdat ik mezelf daar lang niet goed genoeg voor vond. Ook andere mensen vertelde me dat zij onder de indruk waren van mijn optreden en toen dacht ik: 'waarom niet' en heb ik me ingeschreven voor het NK (2016)."

Pole competition history:

 • Nederlandse kampioenschappen Paaldansen (2016 3e plaats, 2017 3e plaats)
 • Pole Art Greece (2016, 1e plaats)
 • Pole Theatre Poland (2017, 1e plaats)
 • Pole Theatre Germany (2017)

 

"Ik wíl winnen. Ik vind het een fijn gevoel om beloond te worden voor m'n harde werken. Als ik niet win, kan ik dat frustrerend vinden. Zeker als ik vind dat ik niet onder doe voor de persoon die boven mij is geëindigd. Maar ik groei in acceptatie. Zo was ik zonder dat ik Pole Theatre Germany won, toch tevreden omdat ik hele mooie feedback van de jury kreeg en hele hoge punten had. En de act van de winnaar was ook echt heel goed. Dat maakt het makkelijker."

Hoe zou jij jouw voorbereiding op een wedstrijd omschrijven? “Als echte dansers let ik erg op lijnen. Ik kijk en voel of een move bij mij past. Daarmee bedoel ik dat ik goed voel of ik zeker van de beweging ben en of de lijnen goed in mijn lijf zitten. Ik geniet van symmetrische shapes en hou van 180 graden splits. Daarna volgt de muziek. Ook die moet ik echt kunnen voelen. Daar komt een thema bij en zo wordt het een puzzel die langzaam sluit. De open stukken vul ik later in of met behulp van Hanka, die mij coacht. Wat past mooi op de muziek, op de tekst, en wat past mooi achter elkaar? Vaak heb ik teveel en wil ik teveel laten zien. Dan ga ik achteraf schrappen. Uiterlijk 2 maanden voor de wedstrijd wil ik het stuk af hebben. Ik wil zo trainen dat het stuk in mijn lichaam gaat zitten en ik muscle memory krijg. Pas dan krijg ik rust in mijn hoofd en kan ik erin groeien. De kleine dingen zoals een blik, uitstraling of handbeweging, kan ik tot in detail uitwerken. Tijdens mijn lessen integreer ik vaak een element wat ik lastig vind als oefening aan mijn cursisten, zodat ik mezelf er extra in train. Ook stop ik 2 maanden vooraf met het drinken van alcohol." 

Hoe ga je om met de zenuwen? “Oh zenuwen. Op de dag zelf eet ik nauwelijks, moet ik 1000x naar de wc, was ik 100x mijn handen en blijf ik smeren met dryhands. Ik word erg stil en vraag me af waarom ik mezelf dit aandoe. Ik keer mezelf tot God en bid. Op die manier heb ik vertrouwen dat ik er niet alleen voor sta en dat geeft rust. Eenmaal on stage is dat heel anders! Ik heb zoveel adrenaline, ik sta AAN. Na het optreden volgt de ontlading en heb ik energie voor 10. Ik zou de routine zó nog een keer doen! Terwijl ik tijdens het trainen juist kapot ben na 1x.”

Hoe ik me voorbereid op de dag zelf? "Ik dwing mezelf om toch te eten. Noten, banaan, pasta-salade en geen zuivel producten. Alles in kleine hapjes zodat ik toch iets voedzaams binnen krijg. Op de dag zelf wil ik ook het liefste een generale repetitie, zodat ik de palen kan verkennen. Ook is mijn optreden vaak het beste nadat ik deze al 2 keer heb gedaan. Ik ben dan meer ontspannen. Dus ik oefen het graag op de dag zelf nog.” 

Ariane van der Vegte dansen in de paal, polefitness, paaldanswedstrijden polewear polecompetition

Ariane's tips:

 • Gewoon doen & door blijven gaan!
 • Film jezelf tijdens het trainen.
 • Train zo vaak dat het muscle memories worden.
 • Let op je lijnen. Past een move bij jouw lichaam?
 • Vraag feedback van de jury en gebruik dit om verder te groeien.

"Een leerpunt voor mijzelf is dat ik iets meer mag ontspannen. Ik heb de neiging om alles snel te doen waardoor ik slordig word. Als ik iets kalmeer, dan wordt mijn optreden mooier en beter afgewerkt."

Wat je niet zou verwachten van Ariane…is dat zij vroeger echt niet graag op stap ging. "Ik was erg onzeker en stond te veel stil bij wat anderen van me zouden denken. Door het paaldansen heb ik zoveel meer confidence gekregen, van binnen uit, dat ik nu met een tshirt de stad in ga en denk: schijt aan, ik weet zelf waar ik sta en wat ik kan."

Ook voelt zij zich nog een "pole-baby" in vergelijking met haar idolen Lisette Krol, Hanka Vensalaar, Yvonne Schmink, Bendy Kate, Sergia Louis Anderson (....en de lijst gaat door & door :). Al zou dan de term "pole-teenager" beter bij haar niveau aansluiten. Ze vindt het in elk geval super fijn om leerling te zijn en door te ontwikkelen in de paalsport. "Er is nog zoveel te leren!"

Geef jij haar extra "thumbs up" in haar trainingsproces opweg naar het NK paalsport Artistic Pole 2018? Volg haar dan op Instagram!

 


5 berichten

 • Fiona

  Ariane is niet alleen een goede lerares maar ook een liefie en een goede motivator. Als ik me ergens onzeker over voel weet ze mij altijd gerust te stellen en op te vrolijken.

 • Ariane

  @sabrina: dankjewel!! Super fijn om te lezen :) heel veel succes en vooral plezier met het maken van een act! You can do it!

 • Tia mstis

  Feliz cumpleaños te quiero mucho

 • Mama

  Jij bent de beste

 • Sabrina

  Want een mooi stuk, prachtig verwoord. Ik ben zelf bezig met trainen weer voor wedstrijden, je geeft veel motivatie op deze manier.
  Een ontzettend groot voorbeeld voor nu.

Laat hier een berichtje achter

We waarderen dat je ons feedback geeft! Je bericht kan geplaatst worden na screening.