"Mijn tante doet aan paaldansen. Gewoon paaldansen, als sport." Hoe heerlijk klinken deze woorden? Er zal nog even gestreden moeten worden voordat paaldansen breed wordt geaccepteerd als 'fitgirl activiteit'. Maar de trailer voor de documentaire Mijlpaal laat zien dat op straat de meningen al verdeeld zijn. Voorbijgangers geven uiteenlopende antwoorden op de vraag waar zij aan denken bij het woord 'paaldansen', zo merkte Lisa de Bye, documentairemaker. Er zijn duidelijke tegenhangers van de bekende labels 'stripclub' en 'entertainment' in opkomst, namelijk 'een sport die je tante doet' en 'fitness'. Lisa onderzoekt voor haar documentaire Mijlpaal wat de paalsport precies inhoud. Hiervoor volgt zij Demi Brama, de 17 jarige lucht acrobaat en veelvoudig paalsport-winnares, op weg naar het NK paalsport 2020. De trailer zie je onderaan deze blog.
Een klein beetje achtergrond informatie. Een officiële sport word je niet zomaar. Hiervoor dien je aan allerlei eisen te voldoen, zoals een systematisch beoordelings- of jureer systeem, anti-drug onderzoeken en minimaal 40 erkende landelijke federaties die zich inzetten voor de sport. Een federatie moet op zijn beurt weer erkend worden door het hoogste landelijke sportorgaan, alvorens de wereldwijde organisatie Global Association of International Sports Federation (GAISF) zich zal laten buigen over de erkenning van de sport. In het geval van paaldansen werd in 2017 de status Observer sport-aspirant uitgeroepen. Met deze status kon de paaldans federatie per land een erkenning aanvragen als officiële sport. Inmiddels gingen twee jaar voorbij en is de Observer status verlengd. De Internationale Pole Sport Federation (IPSF) werkt er hard aan om aan alle eisen te voldoen. Maar er zijn ook voorbeelden van sporten die zijn uitgeroepen als officiële sport terwijl deze niet aan alle criteria voldeden, zoals surfen en skateboarden. Dus Olympische spelen 2020? Alles is nog mogelijk!
Ook Nederland draagt een steentje bij om de paalsport op de olympische spelen te krijgen. Zo is in 2017 de Nederlandse Paalsport Bond opgericht en voldoen de kampioenschappen aan alle voorwaarden van een officiële sport vastgesteld door de GAISF. Zij worden ondersteunt door de IPSF, welke federatie zich al sinds 2006 inzet om de alteten de kans te bieden op een Olympische ervaring. Of paaldansen ook in de publieke opinie zal worden erkend als sport, is nog de vraag. Veel mensen missen hiervoor inside information over wat het nu precies inhoud, paaldansen als sport. En dat is precies wat de documentaire Mijlpaal de kijker biedt; een kijkje in de wereld van de paalsport.
“Deze sport wordt vaak geassocieerd met een erotische setting. Daarom wil ik deze documentaire maken; om een helder beeld te schetsen van deze bevlekte, prachtige sport. Ik wil deze documentaire maken met Demi Brama, omdat ook zij wil laten zien wat de paalsport precies inhoud. Ze vertelt over haar ervaringen, de geluiden uit haar omgeving, het vele trainen, haar ambassadeurschap, de erotische kant van paaldansen en de voorbereiding op het NK paalsport 2020. Demi geeft niet alleen een uniek kijkje in haar leven als sporter, maar laat ook de wereld zien van de paalsport.”
Volg de docu op facebook: https://www.facebook.com/documentaireMijlpaal/ of op instagram: @documentaire_mijlpaal. Gebruikte bronnen: @ktcoates1(IG), https://www.thesun.co.uk/sport/4694689/pole-dancing-sport-olympics/, https://www.washingtonpost.com/news/early-lead/wp/2017/10/18/pole-dancing-in-the-olympics-international-sports-federation-recognition-helps-pave-the-way/, https://fanbuzz.com/national/pole-dancing-official-sport/.