Je hebt de beslissing genomen om een danspaal voor thuis aan te schaffen. Waar begin je dan?
Is mijn locatie geschikt? Altijd handig om eerst even te onderzoeken of de ruimte die je wenst te gebruiken als paaldanskamer daadwerkelijk geschikt is om een danspaal te plaatsen. Zo meet je of het hoog genoeg is. Je wilt wel kunnen inverten. Ook wil je kunnen draaien en daar wordt over het algemeen een minimale draaicirkel van 1,5 meter voor aangehouden. Daarnaast wil je een harde vloer. En als plafond wil je beton (geeeeeen gipsplaten), houten draagbalken of een speciale constructie. Zodra je dit hebt onderzocht, kan je kiezen welk soort montage systeem je wilt. Ook als je gipsplaten hebt, is er een oplossing voor. Dat lees je verderop in deze blog.
Hoe bevestig ik de paal? Betreft het montage systeem zijn er grofweg twee opties: een klempaal of een paal die je vast zet door te boren. Een klempaal draai je eenvoudig vast tussen vloer en plafond, je zet deze klem ;) Deze paal wordt vaak als bouwpakketje geleverd en bestaat uit verschillende paaldelen. Maar ook palen die op maat worden gemaakt, kunnen met een klem systeem worden geleverd. Het grote voordeel van een klemsysteem is dat deze vaak een marge qua hoogte heeft, bijvoorbeeld van 2650mm tot en met 3200mm. Vaak kan je er zelf een verlengstuk bij kopen om tot hogere hoogtes te gaan. Dat betekent dat je die paal op meerdere locaties, in meerdere ruimtes, kunt gebruiken. Een ander pluspunt is dat een klemsysteem makkelijk is om met elk gebruik op te zetten en weer af te bouwen. Je kunt een klemsysteem paal ook langere tijd laten staan, mits je voor goed onderhoud zorgt (regelmatig opnieuw aandraaien en maandelijks even uit elkaar draaien om te voorkomen dat de onderdelen vast komen te zitten). Wat ook erg fijn is van klemmen, is dat de vloer en plafond in tact blijven (ook bij intensief gebruik). Misschien dat je na een aantal jaren een lichte kring op de plafond ziet (kleurverschil zoals met een schilderij) maar that's it.
Naast een klemsysteem kan je kiezen voor een danspaal in de vloer en plafond boort. Elk merk heeft zijn eigen advies over vanaf welke hoogte het verstandig is om over te gaan op boren. Zo geeft Xpole een hoogte vanaf 3350mm aan om een 'locator-pin' te gebruiken. Deze pin boor je in de vloer en daar wordt de paal aan/op bevestigd. De bovenkant wordt dan ook met enkele schroeven vast gezet. Dit zorgt voor meer zekerheid. Als een klemsysteem niet strak genoeg staat, kan deze los schieten. Door te boren voorkom je dat. Zet je de paal op deze manier op, dan staat hij gefixeerd. Als je de paal per gebruik Daarnaast kan je kiezen voor een 'mount' welke je in het plafond boort. In deze mount kan je dan de paal steken en klem je het vast tussen plafond en vloer. Door gebruik van een mount kan je de paal makkelijk per gebruik opzetten en weer opruimen. Je kunt een mount en een locator pin ook combineren. Het beste vraag je advies bij de leverancier voordat je daadwerkelijk besteld.
Palen met een boor bevestiging worden meestal op maat gemaakt. Nadeel is dan dat je vast zit aan die bepaalde afmeting. Voordeel is dat de paal dan in 1 stuk geleverd wordt, wat zorgt voor meer stevigheid en een geheel gladde finish. Palen die uit meerdere stukken bestaan, hebben een naadje waar deze delen aan elkaar bevestigd zitten. De meeste dansers voelen daar niks van maar een enkeling heeft duidelijk voorkeur voor een paal uit 1 stuk voor die reden.
Heb je toch gipsplaten? Dan kan je kiezen voor een podium. Let dan goed op hoe hoog de paal is inclusief de hoogte van het podium. Je zult niet de eerste zijn die leest hoe hoog de paal is en er vervolgens achter komt dat het net niet past omdat de podiumplaten er ook nog onder moeten. De meeste leveranciers kunnen ook een lagere paal leveren, zodat het podium binnen in lage ruimten gebruikt kan worden. Het grote voordeel van een podium is de mobiliteit. Je kunt er bijvoorbeeld ook buiten mee trainen! Het nadeel is dat de paal instabiel voelt en meer beweegt tijdens gebruik, omdat de bovenkant niet vast gezet wordt.
Wat voor materiaal danspaal kies je voor thuis? Het lijkt wel of je voor het eerst een snoepwinkel in loopt in een land waar je nooit eerder bent geweest. Er gaat een wereld voor je open en er is zoveel keuze! RVS, brass, chroom, silicone...Eigenlijk wilde je 'gewoon even' een danspaal kopen, maar nu weet je het niet meer. Wat is nu het beste materiaal voor mij? Er valt jammer genoeg niet simpelweg te zeggen: deze paal moet je hebben! Dat is een kwestie van uitproberen. Elk persoon is anders. Dat geld voor smaak maar ook voor het huidtype. Elk huidtype reageert weer anders op de verschillende materialen. War voor de ene de perfecte grip oplevert, is voor de ander een regelrechte slide naar beneden. dat je kiest. Om het makkelijk te maken, reageert je huid ook nog op verschillende klimaat omstandigheden (warm, koud, luchtvochtigheid...). Soms wordt de keuze beperkt door een allergie voor chroom of andere gevoeligheden.
Welke dikte danspaal kies je? Er zijn verschillende maten qua dikte variërend van 40mm tot en met 50mm. Op maat kan er vast een andere maat gemaakt worden, maar kijkend naar wat voor soort danspalen Flexmonkey verkoopt, liggen de maten tussen de 40 en 50mm. In Nederland zijn de meest populaire maten de 42,5mm en de 45mm. Een wat bredere grip i vaak wat prettiger voor de beenklem-technieken en een wat smallere grip kan vaak fijner zijn voor de handen. Ook dit hangt af van persoonlijke voorkeur en van de grootte van je handen. Hieronder een aantal tips om tot de keuze van materiaal en dikte voor je danspaal voor thuis te komen.
Tips:
* Vraag eens na welk soort palen er bij jou in de studio worden gebruikt. Vaak is het makkelijk hetzelfde materiaal en maat te kiezen.
* Volg eens een les in een andere studio waar ander materiaal of een andere dikte wordt gebruikt. Zo kan je beter vergelijken. Je kunt ook vragen of je bij iemand thuis mag testen.
* Bedenk met welk doel je thuis wilt oefenen. Wil je uiteindelijk mee gaan doen met het NK Paalsport of een internationale wedstrijd? Dan kan het verstandig zijn het materiaal af te stemmen op datgene wat er op die wedstrijd wordt gebruikt als wedstrijdpaal.
* Pas op met powder coat. Zo verleidelijk al die mooie kleurtjes en meer grip klinkt ook als een droom. Bedenk wel dat hoe meer grip je hebt, hoe stroever sommige technieken zoals draaien gaan. Ook drops zijn af te raden vanwege ontstaan van brandwonden en overgangen kunnen minder soepel gaan. Los daarvan: hoe meer grip de paal je biedt, hoe minder je het uit eigen kracht haalt. En dat wilt je juist trainen toch?
* Zorg voor optimale omstandigheden thuis. Om thuis training een eerlijke kans te geven, zorg je ervoor dat de ruimte niet te koud en niet te warm is, voldoende luchtvochtigheid en een ventilatie mogelijkheid heeft. Je zorgt voor een schone paal en schone huid en maakt de paal regelmatig tijdens het trainen schoon. Ook zorg je voor een goede warming up van jezelf en de paal. Dit is belangrijk om tot een goede grip te komen.
Mocht je nog vragen hebben of professioneel advies willen, mail dan met info@flexmonkey.nl.