Voorbereiding voor een paaldanswedstrijd is niet niks. Het bedenken van een choreografie, het kiezen van de moves en bijpassende transities, de muziek, het karakter en de outfit. Daar bovenop het trainen an sich en het omgaan met wedstrijdstress. Floortje Rodermans en Ariane van der Vegte geven je in de eerste twee blogs over dit onderwerp al een aantal prachtige inzichten. Zij hebben de mazzel dat zij degene zijn die alle beslissingen maken, zij treden op als solist. Maar is dat eigenlijk wel mazzel om alles alleen te doen? Volgens het paaldansduo Dieuwke en Suzy, van DuoPolenotti, is het juist een voordeel dat zij met z'n tweeën zijn.
Dieuwke en Suzy onthullen hoe zij zich voorbereiden op de Nederlandse kampioenschappen Paalsport 2018. Wie? Dieuwke en Suzy, weet je wel, die twee lachebekkies die vorig jaar ineens uit het niets op het NK paaldansen 2017 verschenen, als duo en daarbij de tweede plaats veroverden! En dat terwijl dit hun eerste deelname aan een open nationale wedstrijd was.
Pole competition history:
- Clubkampioenschappen (2016, 2e plek)
- Nederlandse kampioenschappen Paaldansen (2017, 2e plek)
- Firelilly (2017)
- Wereld kampioenschappen Paaldansen (2017)
Hoe kwamen jullie erop om paaldans wedstrijden te gaan doen? "We hadden een duo paaldansoptreden gezien en wilden proberen of wij dat ook konden, gewoon voor de fun. De eerstvolgende clubkampioenschappen van de dansstudio waar we dansen deden we mee! We zagen dit meer als een optreden dan een wedstrijd. En dat vonden we zo leuk dat we ons inschreven voor een aantal grote wedstrijden én het NK paaldansen in de categorie doubles. Het was de bedoeling dat we eerst met twee andere wedstrijden mee zouden doen, maar omdat de datum van het NK vervroegd werd, liep het zo dat dit onze eerste wedstrijdervaring werd! Tijdens het maken van de choreografie voor het NK letten we vooral op wat we mooi vonden, minder op wat veel punten zou opleveren. We hadden als voornaamste doel om geen laatste te worden. Dat we tweede werden hadden we nooit verwacht. Dat maakt het dit jaar extra spannend. Alsof de verwachtingen ineens veel hoger liggen. Ook letten we dit jaar meer op de code of points*."
Hoe lang zij elkaar "al" kennen? "Twee en een half jaar, waarvan we 2 jaar een duo vormen. De klik was er meteen. Vanaf de eerste keer dat ik Dieuwke tegenkwam tijdens de paaldansles, ging het trainen gepaard met een hoop lol. Ik zorgde er ook voor dat ik mijn lessen afstemde op wanneer Dieuwke er zou zijn en ging steeds 'toevallig' bij haar in de buurt staan, in de hoop dat het niet op zou vallen dat we steeds aan dezelfde paal dansten." Dieuwke onthult dat zij hetzelfde deed en bang was dat als het opviel en zij als halve stalker weggezet zou worden. En daar barsten ze weer uit in lachen. Zeer aanstekelijk is hun gelach zeker. Het interview ging dan ook gepaard met het opschudden van de buikspieren en het constant inspannen van de wangen. Een dosis vrolijkheid krijg je gratis bij een ontmoeten van deze twee. Ze zitten naast elkaar op de bank, kijken elkaar aan voordat ze reageren op de vragen en zijn het eens met elkaars antwoorden. Ze maken elkaars zinnen af en vullen elkaar aan. Het interview vloeit dan ook van het ene onderwerp in het andere en het mag duidelijk zijn: deze twee meiden zijn meer dan een paaldansduo. "Paaldansen heeft me niet alleen een goede duopartner gebracht, maar ook een beste vriendin" geeft Dieuwke aan. Suzy geeft haar direct een stevige knuffel. Vertederend en schattig, zoals zij met elkaar omgaan. Maar het zijn geen doetjes. Ze zijn zeer gedreven en serieus als het gaat om hun rol als "double". Voor elkaar en met elkaar. "Zij is de laatste van wie ik ‘s avonds een berichtje krijg en de eerste aan wie ik er 's ochtends een stuur".
Hoe bereiden jullie je voor op een wedstrijd? Dieuwke en Suzy maken er een feestje van! "We gaan naar een all-you-can-eat sushi tent en tussen de rondes door ligt de tafel vol met losse pagina’s van de code of points, want daar houden we dit jaar veel meer rekening mee. We kijken naar wat ons ligt en welke moves we denken goed te kunnen. We hebben een map op google drive waarin we documenten zoals muziek zetten. Dan kan iedereen erbij en notities achterlaten. Ook Dineke (Minten) onze coach helpt hierin mee. Dit gaat eigenlijk heel smooth. Het trainen en de locatie waar we kunnen trainen gaat wat minder soepel. We zijn afhankelijk van studio’s en oefenuren. En niet iedere studio heeft de hoogte of het materiaal van de wedstrijdpalen. Dan komt er ook nog eens bij dat we twee drukke agenda's hebben om rekening mee te houden. Het huren van een studio en onze coach loopt op in kosten. En dan hebben we nog niet eens de make-up en outfits erbij opgeteld.”
“De transities bedenken we na de keuze van de verplichte onderdelen. Tijdens of tussen het trainen door. Suzy bedenkt vaak 's nachts als ze niet kan slapen de beste transities. Dat moet echt kunnen, hoor ik dan 's ochtends op een voiceapp." - Suzy vult aan: "en Dieuwke doet daar dan nog een schepje bovenop en wil overal een drop van maken!" -"Het was dan ook ware liefde toen Suzy vorige week zei 'daar kunnen we in droppen!'”
Het leukste van een choreografie maken vinden zij het bedenken van originele transities. "Ik merk dat we elkaar daarin echt aanvullen, we maken elkaars ideeën nóg vetter! Ik vind het ook erg bijzonder dat we de laatste tijd steeds vaker worden getagd in 'inspired door' posts op instagram. Dat onze creativiteit een inspiratie is voor anderen is echt heel cool."
Hoe gaan jullie om met de zenuwen? Suzy vertelt: "We zijn goed op elkaar ingespeeld en trekken elkaar echt overal doorheen. Het mooie is dat dit elkaar ook afwisselt. Is de een down, dan weet de ander met een positieve insteek de vibe hoog te houden. Als ik merk dat Dieuwke het volste vertrouwen in mij heeft, gaan mijn twijfels weg. En op de dag zelf, als de stress aanslaat, vind ik het helemaal een voordeel dat we met z'n tweeën zijn. We trekken elkaar erdoorheen, bereiden samen make-up en outfits voor, doen samen de warming up, en spreken uit dat we gaan rocken.”
“Het verbaast ons zelf ook hoe goed we met elkaar kunnen opschieten. Misschien omdat het paaldansen zo intiem is (lees: soms zit ik met mijn neus in Suzy haar billen en hou ik mijn lach in, omdat ik bang ben dat ze anders ook moet lachen en dan valt. Als we dan achteraf de foto of video zien, liggen we in een deuk!). Misschien dat we daarom ook zoveel sneller zo close zijn geworden. Ik denk wel dat het belangrijk is als je samen als duo een wedstrijd wilt gaan doen.", aldus Dieuwke.
Tips van DuoPoleNotti:
- Blijf vertrouwen in elkaar uitspreken.
- Voel elkaar aan, acteer op elkaars sterke punten en aandachtspunten.
- Ben dedicated, niet allen in trainen maar vooral aan elkaar!
- Rustdagen horen ook bij het trainen. Beter train je 3 dagen i.p.v. 4 want een rustdag geeft nieuwe energie.
Leuke weetjes over Dieuwke en Suzy! Deze twee toptalenten zijn niet alleen goed in sport. Naast hun paaldans-escapades werken zij 4 dagen per week aan de Universiteit van Amsterdam (wat vaker neerkomt op 5 tot 6 dagen per week). Dieuwke is promovendus in onderzoek naar het gebruik van Artificial Intelligence (AI) en taal, zodat taal ingezet kan worden om communicatie tussen mens en AI mogelijk te maken. Suzy werkt bij de Faculteit der Geesteswetenschappen op de afdeling Marketing & Communicatie.
Ook fan van deze twee? Laat het ze weten en schrijf een persoonlijke boodschap onder deze blog!
Fotocredits HJ fotografie & Eli Mora.