Het is prachtig om te zien dat de paalsport voor álle leeftijden is. Als je ziet hoe zij moderne dans combineert met paaldansen, zou je haar leeftijd niet kunnen raden. Zo beheerst en soepel als Janne over het podium zweeft, laat zij de schoonheid van de sport zien. Janne is haar leeftijd ver voorbij wanneer het om expressie en dans gaat en is pas 10 jaar oud!
Tijdens het interview verandert Janne van een verlegen meisje in een gedreven artiest. Het is bijzonder om te zien hoe het paaldansen Janne losmaakt. Hoe meer zij vertelt, hoe losser zij oogt. Als een volwassene praat zij over haar voorbereidingen en hoe zij omgaat met haar drukke schema. Het was dan ook moeilijk het interview zo kort te houden dat het in haar schoolpauze paste. Het is natuurlijk wel zo fijn als zij ook nog even een boterham kan eten.
Met maar liefst 14 paaldanswedstrijden en 11 podiumplaatsen op haar naam, is Janne misschien wel de jongste pole-athleet die Nederland kent met zóveel ervaring.
Pole competition history:
- 2014: Beat Gravity, JDM Poledance (2e plaats)
- 2015: Beat Gravity (2e plaats), NK Paaldansen (2e plaats), JDM Poledance (1e plaats), Pole-art NL (3e plaats én best tricks), Pole-Art International
- 2016: NK Paaldansen (3e plaats), Miss Polegym (1e plaats)
- 2017: NK Paaldansen (2 plaats), WK Poledance, JDM Halloween (1e plaats), Miss Polygym sinlge (1e plaats) en Duo (1e plaats)
Hoe Janne ooit is begonnen met paaldansen... "Toen ik Yvonne Smink zag optreden in het TV-programma Everybody dance now wist ik het. Dat wil ik ook kunnen! Ik doe het nu zo'n 4 jaar. Ik dans o.a. bij Bettine Sarton, die ook meedoet aan het NK. Nieuwe dingen zijn zwaar om te leren. Maar als je heel vaak oefent, wordt het makkelijker. Zo probeer ik alle nieuwe moves makkelijker te maken. Gewoon heel vaak trainen. Er staat ook een danspaal in onze woonkamer en daar hang ik vaak in. Ik vergeet de tijd als ik dans en dan moet m'n moeder me soms echt uit de paal halen. Ook m'n broertje en vriendinnen hangen er wel eens in. Ik vind het leuk om anderen trucjes te leren".
Hoewel niet veel vriendinnen haar hobby delen alleen Ruby (ook haar duo partner bij miss Polegym), heeft zij ook paaldansvriendinnen vanuit de dansschool. Ook heeft zij door het paaldansen veel leuke mensen ontmoet met wie zij graag danst, zoals Demi en Zoë en Fem en Teuni. "Ik train graag samen omdat het dan leuker is. Ook is het makkelijk omdat je elkaar kunt helpen. Zo kunnen we eerlijk zijn tegen elkaar over wat wel en niet mooi is. Wat ook handig is, is dat zij allemaal NK-ervaring hebben en kunnen adviseren over hoe je extra bonus kunt halen."
Naast het dansen bij Bettine en Cathalijne van Weert (eens per 2-3 weken komt zij naar Hoogeloon), privé-les van Marinka van Engelen en van Yvonne Smink. Hoewel van Yvonne niet meer zo vaak in Nederland is, vervult zij nog steeds een belangrijke rol voor Janne. Dat ik meedoe met het NK Paalsport, komt omdat ik het WK paaldansen heb gezien met Yvonne. "Toen ik dat samen met mijn moeder zag, besloot ik dat ik ook wilde meedoen met het NK. Dus Yvonne heeft me niet alleen geïnspireerd om te beginnen met paalsport, maar ook om door te zetten en met wedstrijden mee te doen."
De paalsport is voor Janne 'serieuze business'. Ze werkt er hard voor. Naast paaldansen doet zij aan yoga en ballet. Ze merkt dat yoga haar leniger maakt en dat ballet haar bewuster maakt van haar lichaam. "Daardoor ben ik mooier gaan paaldansen". Nu, vlak voor het NK, traint zij zo'n uur tot 1,5u per dag in de paal. Dat ziet zij dan als een korte training. Als zij 'echt' gaat trainen, duurt een sessie minimaal 2 uur. Zij is er elke dag mee bezig. Ook al traint zij niet, is zij toch bezig met stretching of ballet. Ook moet zij soms dingen afzeggen. "Als ik niet kan afspreken met vriendinnen, vind ik dat jammer. Maar ik leg het altijd uit. Op een rustdag kan ik wel afspreken. En die rustdagen zijn belangrijk voor me."
Hoe bereid je je voor op het NK Paalsport? De voorbereiding is leuk, maar ook zwaar. Er zijn zoveel regels waar je je aan moet houden. Gelukkig heeft mama een cursus Code of points gedaan en helpt zij mij. Ook Marinka helpt mij. Meestal begint het met een thema, zoals de Efteling tijdens mijn eerste NK. Ik ga freestylen op de muziek en zo kies ik er uiteindelijk een nummer uit. Als ik begin met freestylen en het voelt goed, dan gaan we daarmee verder. Het is heel leuk dat mijn moeder en andere paaldansvriendinnen me helpen, maar ik geef zelf aan wat ik wel en niet fijn vindt. Ook beslis ik of moves mooi in elkaar overgaan of niet".
Hoe ga je om met de stress? "Omdat ik nu weet hoe het eraan toe gaat tijdens een NK en een WK, ben ik minder zenuwachtig. Ik kan me er beter op voorbereiden. Ik zet elke avond de muziek op en doe het dansje. Ook schrijf ik de dans uit, zodat ik het kan inleren. Ik kan het dansje dan ook opzeggen in plaats van uitvoeren, zodat ik toch train zonder in de paal te hangen. Ik vind meedoen belangrijk, maar ik vind het belangrijker dat ik plezier heb in wat ik doe. En dat ik kan laten zien wat ik kan. Zo wist ik dat ik tijdens de wereld kampioenschappen geen kans maakt om te winnen en heb ik mijn choreo aangepast. Ik heb extra bonus eruit gehaald zodat ik de verplichte onderdelen langer vast kon houden. Ik dacht, als ik toch niet kan winnen, kan ik er maar beter iets moois van maken en van genieten!"
Wist je dat ... Janne een mascotte heeft? "Sminkie gaat altijd met me mee. Het is een knuffel die ik heb gekregen toen Yvonne niet bij een wedstrijd kon zijn. Als ik die meeneem is het net alsof ze er een beetje bij is".