theme
Paaldansen als therapie?

psychologie, therapie -

Paaldansen als therapie?

Als onderdeel van haar persoonlijke groei wilde zij een keer iets doen "wat ze nooit zou kunnen". Ze koos de fysieke uitdaging om mee te doen aan een paaldanswedstrijd. Niet zomaar een wedstrijd, maar de Nederlandse kampioenschappen Paalsport 2018. Over wie hebben we het? Marieke de Bra, Amsterdamse fotografe en documentaire maker. Gedurende haar therapie leert zij omgaan rondom problemen met intimiteit en verlatingsangst. Gekoppeld aan de motivatie om mee te doen met het NK Paalsport, smelt zij deze paden samen tot een documentaire over haar therapeutische proces.

Hoe gaat dat precies in zijn werk? "De sessies bij de therapeut neem ik op met mijn mobiele telefoon. Ik ga ook gesprekken aan met mijn ouders, over hoe wij thuis nooit hebben gesproken over lastige gevoelens. Ook dat neem ik dan op met mijn mobiel. Een extra camera man is in die intieme settings wat te veel. Het is ook een stijlkeuze; het beeld dat je krijgt met een smartphone voelt veel intiemer aan. Maar tijdens het trainen voor het NK Paalsport is er wel een cameraman bij aanwezig."

Wat wil je aan je publiek vertellen in deze documentaire? "Ik wil het taboe dat gekoppeld is aan praten over emoties doorbreken door over mezelf en mijn gevoelens te praten. Ik wil laten weten dat het oké is om jezelf k#t te voelen. Van huis uit werd er niet gesproken over emotie. Ook lief zijn voor jezelf, of jezelf belangrijk vinden, heb ik nooit geleerd. Nu ik in therapie ben, leer ik juist te praten. Ook met mijn ouders. De documentaire gaat in eerste instantie over mijn strijd met intimiteit en de relatie tot mannen. Daarnaast is de boodschap dat het oké is als je je niet continu happy voelt en dat je daar gewoon over kunt praten. Voel je je emotioneel verwaarloosd? Voel je pijn, leegte en eenzaamheid? Het is ok. Ook als je stil staat bij die emoties, kan je nog steeds een normaal leven leiden. Je kunt in balans zijn met die pijn en leegte, zonder dat je daardoor in een diep dal blijft vastzitten."

Marieke de Bra doet mee aan NK Paalsport 2018 Paaldansen en therapie Flexmonkey paaldasnkleding

Marieke in gesprek met haar moeder.

De weg naar balans gaat met pieken en dalen. Voor Marieke helpt schematherapie, het praten over gevoelens en meditatie. Ook de dans helpt haar. Wat beeld je uit in je paaldans choreografie? "Wat kenmerkend is voor hoe ik was en dacht over mezelf, is vertaald in de kleur van mijn outfit: nude. Ik cijferde mezelf altijd weg, praatte thuis nooit over mezelf en moest maar op de achtergrond blijven. Terwijl ik mezelf wél belangrijk mag vinden en op de voorgrond mag en kan staan. Het muziekstuk begint net als ik ingetogen. Het laatste deel is heel heftig. Ik dans letterlijk in gevecht met de paal. Het gevecht staat symbool voor al die dingen die ik aanga in therapie en in de gesprekken met mijn ouders. Ik kom in de dans op voor mezelf."

Hoe ben je op het idee gekomen om paaldansen te bretekken in het therapeutisch proces? En het vervolgens vast te leggen op beeld? "Van huis uit hebben we een dansschool. De keuze voor een vorm van dans is dan ook niet heel raar. Daarnaast zie ik mezelf als een onderzoeker en een 'maker'. Het was een logisch vervolg om mijn proces vast te leggen. En omdat paaldans bewegend beeld is, vind ik een documentaire beter passen dan een foto reportage." 

Marieke traint 5 keer per week. Met behulp van haar grote voorbeelden Dineke Minten en Juul de Metz verfijnt zij haar choreografie. "Dineke en Juul geloven erin. Ook al zijn er technieken die ik nog niet zo goed beheers, ben ik trots op het verhaal dat ik neerzet."

Kom jij ook naar deze prachtige samenvoeging van therapie en dans kijken tijdens NK Paalsport 2018 op 2 en 3 juni? Marieke danst in de categorie Artistic Pole Senior Wowem.

Marieke de Bra doet mee aan NK Paalsport 2018 Paaldansen en therapie Flexmonkey paaldanskleding


0 berichten

Laat hier een berichtje achter

We waarderen dat je ons feedback geeft! Je bericht kan geplaatst worden na screening.