theme
In de ban van de 'shadowban' ... en wat je hieraan kunt doen.

In de ban van de 'shadowban' ... en wat je hieraan kunt doen.

De censuur van Instagram, de zogenaamde 'shadowban'. Volgens Instagram is het een fabel maar vele volgers zien het als een feit. Steeds vaker zie je post voorbij komen waarin Instagram bekritiseerd wordt vanwege een zogenaamde 'shadowban'. Er gaan zelfs geruchten dat bepaalde communities getarget worden zoals de gaycommunity en nu dus ook de paaldansers.

Wat is 'shadowbanned'? Een slimme en bijna onzichtbare manier van Instagram om een gebruiker het zwijgen op te leggen. Een shadowban beperkt het bereik van je account en zorgt ervoor dat je geen nieuwe volgers meer bereikt. Je posts worden simpelweg niet meer verspreid. Iemand die je al volgt zal deze nieuwe content wel kunnen zien. Maar iemand die zoekt op de hashtags die bij de post staan, ziet je content niet. Zeg maar dag tegen nieuwe volgers. Als het aan Instagram ligt kan je de groei van je account op je (veel te blote) buik schrijven.

Daarnaast kan je kijken in de Instagram analytics 'insights' en zelf analyseren of je nieuwste posts minder likes of volgers hebben gekregen dan gebruikelijk. Welke methode dan ook, 100% zekerheid krijg je niet. Instagram heeft namelijk tot nu toe nog niet letterlijk toegegeven dat er zoiets als een shadowban bestaat. Het bedrijf geeft wel toe dat bepaalde content onzichtbaar wordt gemaakt wanneer dit 'in strijd is met de richtlijnen van de community'. Grotendeels van de hashtags die gebruikt worden binnen de paaldanswereld als 'ongepast' gekenmerkt. Echter de richtlijnen verbieden enkel het gebruik van naaktbeelden. En de gebande posts zijn over het algemeen niet naakt. Dus wie en waarom worden bepaalde posts geshadowbanned? Het blijft vaag.

Om de content die geplaatst wordt in de gaten te houden, vertrouwt Instagram op een algoritme. Dat algoritme lijkt inhoud te scannen op hoeveelheid blote huid. En dan met name bij vrouwen. Ook op de inhoud van deze algorimtes gaat Instagram niet concreet in. Dat ook facebook grof inzet en meedoet aan deze censuur heeft Flexmonkey aan het lijfje ondervonden. Zo werd de laatste advertentie van Flexmonkey beblokt omdat de content te sexy content zou zijn:

 

Dit product zou 'te expliciet', te naakt, te seksueel zijn en zou te veel blote huid of decollete laten en onnodig de focus leggen op bepaalde lichaamsdelen. Nu is de vraag, waar zou je dan de nadruk op leggen bij een haltertop? Op de tenen? Een andere vraag is waarom een video van een onthoofding wel door de screening en algoritmes is doorgekomen en pas werd verwijderd nadat deze was aangegeven door een gebruiker. Facebook blijkt met hun algoritmes sterker te focussen op het vermijden van te veel naakt zoals een buste van een vrouw dan het vermijden van expliciet geweld zoals een onthoofding. Wat ook opvallend is, is dat de afkeuring van dit product kwam nadat een bericht op Instagram was verwijderd vanwege 'ongepaste content'. Je kunt je dus maar beter 'netjes' gedragen als je nog nieuwe volgers wilt of mensen wilt bereiken. En hoe netjes dit 'netjes' is, is afhankelijk van vage richtlijnen.

Hoe voorkom je shadowban?

- lees de 'richtlijnen voor de community' van Instagram

- gebruik geen bots of andere geautomatiseerde diensten, koop geen volgers, koop geen likes of comments want dan kan Instagram je gaan zien als spam en daarom blokken

- gebruik geen geblokte of gebroken hashtags, want dan worden ook de andere hashtags in je post geblokt van zichtbaarheid en vindbaarheid 

Wat doen we eraan? Paaldanders zouden geen paaldansers zijn als ze er geen tegenactie zouden voeren. Zo heeft Sarah Scott een nieuw hashtag systeem in het leven geroepen om het oude, verbannen systeem van de #pd... #pdironx te vervangen met #..poletrick #ironxpoletrick. Daar blijft het natuurlijk niet bij. Begin september is er een actie geweest #Ilovebecause. Met deze actie worden Instagram gebruikers en paaldansers opgeroepen om te benadrukken wat paaldansen voor hen heeft betekent en hoe het paaldansen hun leven in positieve zin veranderd heeft. Deze actie is vervolgens door Instagram gebant. 

Als je meer wilt weten over hoe je kunt optreden deze oneerlijke shadowban, en of er in de toekomst wellicht nog andere acties komen, kan je het volgende account volgen @polefree. Op de website https://www.pole-free.com lees je welke paaldansers achter deze beweging zitten en wat zij van plan zijn. Als e meer wilt lezen over de shadowbanned en paaldansen in het algemeen, kan je een kijkje nemen op https://bloggeronpole.com/2019/07/instagram-denies-censorship-of-pole-dancers-and-sex-workers/. Deze blogger Carolina schrijft veel, grappige en inhoudelijk goed onderbouwde blogs met betrekking tot paaldansen en (onder andere) de shadowban.

“Pole Free is going to be so much more than Facebook or Instagram – and it will be community-run, which means you can wear whatever you want and dance to whatever you like, however you like, without the risk of being censored.”

- Sarah Scott

 shadowbanned poledance community pole free sarah scott


0 berichten

Laat hier een berichtje achter

We waarderen dat je ons feedback geeft! Je bericht kan geplaatst worden na screening.