Flexmonkey zocht het voor je uit! Een aerial hoop thuis ophangen kan een hels karwij zijn. Zeker als je niet precies wat je allemaal nodig hebt en welke mogelijkheden er zijn. Daarom hebben wij een aerial hoop set voor je samengesteld, inclusief carbines, swivel en een strop of touw. Hiermee ben je in één keer van je zorgen af. Het enige dat je dan nog hoeft te doen, is te bepalen waar je de hoop ophangt. Met een plafondhaak in het plafond, aan een klimrek in het park, aan een balk op zolder, aan een boomtak, of ergens anders.
Aerial Hoops zijn er in verschillende maten van 85, 90, 95, 100 of 105cm in diameter. De grote van de hoop in verhouding met je lichaam is belangrijk. Denk aan de technieken waarbij je met benen in een split in de hoopt hangt, of met je rug balanceert en met je voeten aan de bovenkant van de hoop tegendruk wilt geven. Dan is het wel zo handig dat je voeten bij de hoop komen. Je meet de ideale hoogte van de hoop door op een stoel te gaan zitten en te meten vanaf de zitting tot aan de bovenkant van je hoofd, en daar 10cm boven op tellen. Dus als je vanaf de zitting tot en met de bovenkant van je hoofd 80cm meet, dan heb je een hoop van 90cm (buitenring) nodig. Persoonlijke voorkeur voor een iets grotere of kleinere hoop kan natuurlijk verschillen. Naast de maat van de hoop, heb je ook nog verschil in one point, two point of no point.
Say what? Een aerial hoop met one point is een hoop met 1 oog om de hoop mee op te hangen. Zo heb je die ook met twee ogen, en zelfs zonder ogen. Dit is van belang als je weet hoe je de hoop wilt ophangen en wat voor soort technieken je voornamelijk wilt gaan beoefenen. De meest gangbare hoop is die met one point. Zo is deze hoop het meeste te zien in studios. De hoop met two point wordt vaker in het circus gebruikt. Het houden van de balans is net iets anders met one pointer dan met two pointer.
Dan heb je ook nog de keuze voor een 0-point hoop. De naam zegt het al. Hier zitten geen ogen aan en is ideaal voor de studio met beperkte ruimte, omdat je deze hoop kunt riggen (ophangen) als een one point en als een two point hoop. Je kunt dan afwisselen tussen deze manier van ophangen en allerhande technieken oefenen waar je anders twee verschillende hoops voor nodig hebt. Het bijzondere aan de zero-point hoop is dat je deze ook horizontaal kunt ophangen. The sky is the limit!
Je hoop ophangen met een touw of een strop. Dat is een keuze die je maakt. Het maakt niet alleen optisch verschil, ook de handigheid waarmee je het ophangt verschilt. De ene persoon vind de hoop vastmaken aan het touw en vervolgens aan het plafond, makkelijker of geeft de voorkeur aan de gestroomlijnde look van een touw. Terwijl de ander het gebruik van de strop zachter voor de voeten vindt of handiger ophangen vindt omdat je aan één zijde van de montage een strop kunt leggen. Een aerial touw heeft twee ogen waardoor een carabiner kan. Een strop is een aaneengesloten schakel met polyester bescherming erom heen. Deze strop kan je gemakkelijk om een balk, frame of boomtak knopen, waardoor je enkel ter bevestiging van de hoop en de swivel de carabiners nodig hebt. Je kunt er ook voor kiezen de strop om de hoop te leggen, en vervolgens de bovenkant van strop met een carabiner in de plafondhaak te klikken.
Een carabiner? Een carabiner is simpel gezegd een haak waarvan je de opening af kunt sluiten. Het vormt een tussenstuk dat ervoor zorgt dat je de hoop makkelijk aan een touw of strop kunt monteren. Vaak heb je die meer dan één nodig. Waarom? De ene carabiner wordt bevestigd aan de hoop en de swivel. De andere kant van de swivel wordt bevestigd aan een carabiner en het touw of de strop. Bovenaan het touw kan je met de derde carabiner het hele geval vastmaken aan de haak die in het plafond is geínstalleerd. Met een strop heb je geen carabiner aan de bovenkant nodig. Je kunt de strop ook direct om de hoop vastmaken. Hierdoor heb je een enkele carabiner nodig, waarmee je hoop in het frame of aan een haak vastklikt.
Een swivel? Een swivel maakt het mogelijk dat de hoop los van het touw of strop draait. Zit die er niet, dan draait de hoop eerst de ene kant op en daarna weer terug de andere kant op. Voor draaiende technieken in de aerial sport is het aan te raden een swivel te gebruiken. Als tip geven we graag mee dat je goed moet letten op hoeveel KG er aan elk onderdeel kan hangen. Een hoop die tot 180KG en een carabiner die slechts 20KG draagt, is zoals je al aan ziet komen geen goede combinatie. Let daarnaast ook op het aantal kN dat een onderdeel kan trekken. Als je een hoop gebruikt voor 1 persoon dan zit je met een draagkracht van 20kN of hoger in de veilige zone.
Flexmonkey heeft voor jou een Aerial hoop pakket samengesteld waarbij je in 1 klap van al je zorgen af bent en met een gerust hart de aerial hoop kunt ophangen. Het enige wat je zelf hoeft te doen, is de haak in het plafond bevestigen. Bij het bestellen van een aerial set wordt contact met je opgenomen over de specifieke wensen en wordt de bestelling op maat gemaakt. Nog meer vragen? Stel deze gerust via info@flexmonkey.nl.
Bron foto's: firetoys. Flexmonkey is officiële partner van Firetoys EU.