Ondanks haar jonge leeftijd gaat Demi Brama (15 jr) al enkele jaren mee in de wereld van het paaldansen en heeft zij zich voor de vierde keer ingeschreven als deelnemer van het NK Paalsport (voorheen NK Paaldansen). Ergens kan zij ook wel de grondlegger van paaldansen voor kids binnen de Nederlandse Kampioenschappen genoemd worden. Het begon allemaal toen zij tijdens een regionale wedstrijd gevraagd werd om een demonstratie te geven tijdens het NK. Paaldansen voor kinderen was toen nog heeeel klein en de organisatie wilde kijken hoe erop gereageerd zou worden. Er werd positief en met ontzag gereageerd op deze demonstratie met al gevolg dat het jaar erop, in 2015, het NK werd uitgebreid met de categorie Kids. Demi deed mee en wist de eerste plek te bemachtigen. Inmiddels doet zij mee in twee categoriën; Jeugd/ Youth junior en Artistic Youth. Flexmonkey zet Demi graag in de schijnwerpers om zo aandacht te vragen voor de acceptatie van paaldansen onder kinderen. Als je verder leest en begrijpt hoe zeer zij zich inzet, hoe vaak zij traint en wat zij ervoor laat, kan je niet anders dan concluderen dat de paalsport topsport is!
Pole competition history:
- Beat Gravity (2014, 2015)
- JDM (2014, 2015)
- NK Paaldansen (2015, 1e plaats; 2016, 1e plaats; 2017, 1e plaats)
- WK Polesport (2016, 2017)
Hoe ga je om met de wedstrijddruk? "Ik vind het elke keer weer even spannend. Misschien zelfs wel meer, omdat mensen al iets van je verwachten. Wat ik doe is al moeilijk en dan moet het nóg moeilijker. Die druk dat het elke keer beter moet, voel ik. Ik heb gelukkig goede begeleiding waardoor ik ermee leer omgaan. En als je hoort dat je net twee punten verschilt met de nummer 1 op het WK, dan motiveert dat enorm. De echte stress komt op de dag zelf. Ik ben vooral in de ochtend heeeel zenuwachtig. Ik vraag dan honderd keer aan m'n moeder waarom ik dit ook alweer wilde, en waarom dat ik mee doe. Mijn moeder is dan net zo zenuwachtig en vraagt zich stiekem hetzelfde af. Vlak voordat ik word omgeroepen sta ik bevroren te wachten. Maar als mijn naam klinkt, BAM, dan sta ik er. Ik heb die zenuwen ook nodig. Ik vind het niet fijn, maar ik merk dat ik door die spanning alles net even langer vol houd, netter afwerkt of verder in de lenigheid ga. Mijn moeder verbaast zich altijd hoe ik daarmee omga."
Hoe bereid je je voor op een paaldanswedstrijd? "Mijn vader kiest muziekstukken uit en uit die selectie maak ik mijn keuze. Mijn moeder ziet bepaalde moves al in het stuk en bespreekt dit met mij. Soms gaat het niet of denk ik dat de overgang niet mooi wordt. Dan passen we het aan. Voor verbetering van de technieken volg ik privé les bij Tatjana in Amsterdam. Er gaat veel tijd in zitten, in elk geval 6 dagen per week. Naast het trainen voor paaldansen, ben ik ook bezig met acrobatiek. Het leuke daarvan is dat het met meerdere mensen is. Toch zou ik niet kunnen kiezen. Paaldans is mijn specialiteit maar ik wil me ook verder ontwikkelen als acrobaat. Eigenlijk heb ik maar weinig tijd voor iets anders. Een vriendje zou me wel leuk lijken maar dan moet het wel een heel leuk vriendje zijn!"
Het mag duidelijk zijn dat paaldansen een belangrijke plaats inneemt in het leven van Demi en haar familie. Haar moeder strijdt er voor om de LOOD status te krijgen voor haar dochter. Dit is een status voor top sporters, zodat zij aangepast onderwijs kunnen volgen waarbij afgestemd wordt op het aantal uren training.
Demi zit vol lef en zal geen uitdaging uit de weg gaan! Zij verrast familie en vrienden vaak door tijdens een optreden een move eruit te knallen die zij pas net beheerst. En daarmee wordt bedoelt: een move die zij misschien nog maar 1 keer eerder heeft gedaan. Zoals tijdens haar demonstratie voor een NK, presteerde zij het om de Phoenix (een move waarbij je vanuit draaiende beweging jezelf in een handspring lift) te laten zien, terwijl ze die past net, echt nét, kon. Zelf Yvonne (Schmink) die haar toen les gaf, was mega verbaasd! De reactie van Yvonne is priceless! Wat een mazzel dat daar een foto van is! Elke keer tijdens een optreden wil Demi zo een move erin hebben zitten.
"Je moet in jezelf geloven. En dat heb ik niet altijd gedaan. Vroeger was ik heel verlegen en durfde ik niet zo veel te zeggen. Vriendinnen hebben me toen buiten gesloten omdat zij het paaldansen niet begrepen, of jaloers waren op wat ik kon. Dat was verdrietig maar ik heb geleerd dat je moet doen waar je gelukkig van wordt en niet te veel aantrekken van wat anderen vinden. Dankzij de paalsport en de wedstrijden heb ik geleerd te geloven in wat ik kan. Ik ben echt wel ergens goed in."
Demi's tips:
- Ben je te snel tijdens je optreden? Improviseer dan een extra move
- Train voor de eerste plaats, zelfs al denk je dat dit niet haalbaar is
- Geloof in jezelf!
Leuk feitje: De opnames voor TV-programma Hollands Got Talent viel samen met het Nederlands Kampioenschap Paaldansen. Zij trainde tegelijkertijd voor de halve finale van HgT als voor haar deelname aan het kampioenschap!
Wil je meer weten over Demi en haar inzet als jonge top-atleet? Bekijk dan het boek van fotograaf Johan van Dreven die haar een jaar lang volgde. Ook zijn vrouw Herma heeft meegewerkt. Dit leverde een prachtige documentaire met een prachtige fotoreportage op. Het boek wordt middels crowdfunding gerealiseerd. link. Ook kan je Demi volgen via haar facebook pagina.