Hoe de Nederlandse kampioenschappen Aerial & Polesports zijn verlopen? Als een droom die uitkomt! Hoe toepasselijk is dan ook de naam van het team waarvan Flexmonkey_polewear de hoofdsponsor is. Het Acrobatic Dreamteam.
Onder leiding van luchtacrobaat Demi Brama en coaches Esther en Jurgen stapten 6 deelnemers naar het NK. Niemand van hen had vooraf verwacht dat het zó ontzettend goed zou gaan. Tijdens de trainingen werd meerdere malen herhaald: 'Het gaat erom dat je zelf tevreden bent. Als je op het podium eindigt is dat een mooie bijkomstigheid, maar dat zou niet het enige doel moeten zijn.'
En dat advies heeft geholpen! Tijdens het NK heeft het team (bijna) bovennatuurlijk gepresteerd. Alsof een gouden medaille niet genoeg was, werden er maar liefst 8 eerste plaatsen veroverd. Het team ging helemaal door het dollen heen toen er ook nog een wereldrecord werd gezet. Dat enthousiasme laaide nogmaals op toen een tweede wereld record werd verbroken! De dames die een wereld record zette, deden in meerdere categorieën mee. Dus in plaats van eenmaal de stress, de voorbereiding en het uitvoeren van de act tijdens het NK, deden zij dit meerdere malen. Én wisten een wereld record te verbreken!
Achtergrond informatie: het NK bestaat op dit moment uit twee sporten: aerial hoop en paaldans. Van beide sporten is er een artistieke en een sports divisie. En al die divisies hebben op hun beurt weer categorieën in leeftijd. Ook lopen er twee kampioenschappen naast elkaar: de Elite waarbij de atleten kunnen doorstromen naar de Wereld Kampioenschappen en de Professional waarbij atleten wel alle regels volgen maar niet alle technieken mogen uitvoeren en niet kunnen doorstromen naar het WK.
De ervaren atleten in kaart: Iris Jaspers is 15 jaar en deed mee met zowel een Artistic Hoop act en een Hoop sports act (beide junior 14 t/m 17 jaar). Beide categorien behaalde zij goud en voor Hoop sports zette zij een nieuw wereld record. En dat met een gebroken duim! Tijdens de act merkte Iris een pijn. Na haar act ging er meteen een zak ijs op haar hand. De dag erna constateerde de huisarts een gebroken duim. Alsof 1 wereld record de pijn niet genoeg zou verzachten, hoorde Iris enkele dagen erna dat zij òòk het wereld record in haar leeftijdscategorie had verbroken voor Artistic Hoop. Dat zal de genezing vast een handje (of duimpje) helpen. Na 10 dagen gips mag ze weer trainen. Want dat is nu natuurlijk waar haar focus ligt: op het trainen voor de Wereld kampioenschappen die in oktober in Zwitserland plaats vinden. Het wereld record in Hoop sports is inmiddels weer verbroken dus ze gaat voor een rematch!
Er was nog een teamlid die meerdere routines liet zien. Team leider Demi Brama (19jaar) heeft zoveel passie voor de sport dat zij niet kon kiezen in welke categorie zij mee zou doen en deed alle 4 mee. Het voelt bijna onrealistisch om te schrijven, maar zij haalde goud, goud, goud en goud. En dan te bedenken dat zij zich voor haar laatste act ontzettend zorgen maakte of die goud uit de verf zou komen. Haar zelfvertrouwen kreeg een flinke boost toen zij te horen kreeg dat zij met haar voorlaatste act, aerial sports, een nieuw wereld record in de categorie senior women (18 t/m 39 jr) had gezet! Dit sprookje heeft de week erna nog een vervolg. De organisatie van het kampioenschappen (de IPSF) liet haar enkele dagen later weten dat zij met haar punten score ook een wereldrecord voor artistic hoop heeft behaald!
Dat er hoog werd gescoord in de artistic afdeling, komt ook mede door teamgenoot Hendrik. Hij ging met een uitzonderlijke score en goud naar huis in de categorie Artistic Pole (senior men). Iets wat hij totaal niet had verwacht en wat hem in zijn eigen woorden trots en nederig maakt. Hij had een zeer persoonlijk thema en bracht zijn leven als militair, fotograaf en vader in kaart. Het ene jurylid na de andere greep naar een zakdoekje en ook het publiek raakte ontroerd door de manier waarop hij tegelijkertijd zijn krachtige en zijn kwetsbare kant liet zien. Er volgde nog een verassende onthulling in de dagen na het NK. Hendrik, fotograaf die hij is, had namelijk fotos gemaakt tijdens zijn act! Je leest het goed, hij heeft het voor elkaar gekregen om de jury en publiek te fotograferen terwijl zij hier niets van merkte, midden in zijn act! Die resultaten kan je hier zien.
Dan zijn er nog de twee jongste leden. De zusjes, Zhanar en Berber van 15 en 13 jaar. Zij deden mee met een act in Hoop artistic (junior) en Pole sports (novice). Hoewel ze uitgerust van een vakantie aan het NK weekend begonnen, nam de spanning het al snel over. Zhanar heeft zichzelf verrast die dag en haar Artistic Aerial hoop act ging extra goed. Zij stond naar Iris op het podium en won een bronzen medaille.
Haar zusje Berber zette een zeer spannend thema neer en sloop over het podium als een ware James Bond. Zo jong als zij is keek zij zonder blikken of blozen krachtig het publiek in. Zij bleef in haar rol en zette juist een extra glimlach op toe een techniek anders uitpakte dan gehoopt. En dat is nou net één van de lastigste dingen tijdens een routine.
Atlete Cai maakte het team compleet en ook zij wist te verrassen in Professional Hoop sports (senior women) met een score die vele malen hoger uitvalt dan vooraf te verwacht. De reactie van haar en coach Jurgen toen de score werd onthult, spreekt boekdelen. Maarja, tijdens dit NK was deze oprechte, verraste en vreugdevolle reactie eerder de standaard dan de uitzondering. Het hele team is inmiddels getraind in deze reactie.
De uitslag van het Acrobatic Dreamteam vind je hier. De volledige uitslag van het NK 2022 vind je hier.
Bronvermelding: foto 1 en 3 Rina Herder. Cover, foto 2 en 4 privé archief. Foto 5 Pixcel.fr.